You are here
Home > Kolumne > PROSTE DUŠE: Crni petak

PROSTE DUŠE: Crni petak

Čija majka crnu vunu prede? Tko li će nesretnu vunu na rasprodaji kupiti? Čiji li će selfie – modni detalj zablistati na fotošopiranoj slici?

Koliko li će crnih klikova na crni petak crni potrošač dobiti?

Poleti, pohitaj, gutu para zaprti. Ako nemaš nije frka, posudi. Doduše ako imaš od koga. Kartice namiriši, zagladi ih pa sa njima u boj, u boj za gušt svoj. Peglaj maestre, vize, mastere. U šlingu ih pretvori dok ti minus ne pregori.

Amerika, Amerika, Amerika, kauboji i Indijanci, Dan zahvalnosti, dan pečenih purica, dan okupljanja obitelji – dosadno, zar ne? E, da bi ekonomski dušebriznici očuvali tako divne dane i uspomene na divnu prošlost moradoše ljudima dati razbibrigu dan poslije – Crni petak. Danas sjediš i jedeš sa tim strancima zvanim obitelj. Sutra ćeš već među svoje potrošačko stado. Svi ćete se okupiti na crnom piru.

Sutra ćete slaviti Dan konzumerizma, praznik potrošnje. Cijeli vikend ćeš se tresti i skakati u ritmu udaranja blagajni, zveckanja love, mirisati pohlepu, osjetiti toplinu luđačkog znoja, utapati se u valovima hipnotizirane rulje. Praznik, praznik, praznik. Crnu vunu predoše, crnu vunu imati moraš. Crna vuna ti crnu dušu grije.

Oči ti cakle po ekranu pametnog telefona. Pametan jest on, a da li si ti?! Koga briga! Reklame, reklame, reklame sjede u izlozima ekrana. Mame te kao zalutale dame Amsterdama. Dođi, šapuću ti. Kupi me. Iskoristi me. Zapetljaj se u grijeh. Sve je danas prihvatljivo. Samo kupuj, konzumiraj, prisvajaj. Ne osvrći se sine. Svi smo isti. Svi slavimo kupnjom. Svi šetamo trgovačkim centrima.

Nova vrsta lova. Naoštri koplje, neprijatelj će ti oteti plijen prije tebe. Nahrani salo još bolje. Nalickaj se po zadnjim riječima modnih pista. Kupuj statusne simbole. Kupuj djeci sve i sva da im se u školi ne rugaju jer ostala djeca već imaju i preimaju. Tako se bar pravdaš.

U toj borbi ne daj nikome da te omete. Udaraj po svakome tko ti se nađe na putu. Ne misli na druge, ne misli na sutra. Djecu u kolica, za ruke, izvedi ih iz kuće, nek se odmalena igraju po podovima trgovina. Daj im kilu čokolade, to ih “smiruje”. Nek mlate i jedu po brzoj hrani.

Nek se obžderavaju mastima, šećerima pa budu rumena i male buce. Moraš tako jer vrište inače. Vrište iz crnih kolica. Ta, koji ima je vrag? Ma nije frka, uvali im u male prstiće onaj isti pametni telefon, nek bleje u crnu rupu. Nek istresu tu svoju hiperaktivnost u gnijezdu kolica i nek se podruže sa imaginarnim prijateljima iz telefona.

Uspješan/na si, kao celebrity si. Vidi te samo! Njišeš se s guza na guz pločicama trgovina kao po crvenim tepisima. Blicevi ne fale, opaljuješ selfije sam/a, šta te briga, ispast ćeš na nekom crnom ekranu, makar svom.

Još, još, još. Dajte nam još. Još reklama, još želja, još manje samopouzdanja, manje empatije. Dajte nam svrhu. Neka joj je krajnji cilj i crni pakao. Nije bitno. Živimo danas.

Uništi, sasjeci, pobacaj smeće posvuda. Kupuj – bacaj, uživaj u prolaznosti. Udaraj da se ne čini da si ti izudaran i udaren.

Radnike trgovina ponizi i snizi im vrijednost u duhu sniženih cijena. Ta oni nisu ljudska bića. Oni su robovi, a ti si modni mačak , ti si šoping kraljica. Kupac je kralj ( buahahahahaha)!

Na kraju, vidjeti ćemo za koga je majka jeftinih svjetonazora i   konzumenrskog društva crnu vunu prela i prela!

Hvala! Živili!

Foto: Reklama za Crni petak. Izvor: GeoStru

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top