You are here
Home > Politika > Dva Dana državnosti u Bosni i Hercegovini

Dva Dana državnosti u Bosni i Hercegovini

Nije toliko neobično da država slavi više dana državnosti i nezavisnosti. U većini slučajeva Dan državnosti i Dan nezavisnosti su na neki način povezani i slični. Mađarska slavi 3 puta godišnje, Malta 5 puta, Slovačka čak 6 puta.

Ono što jeste neobično je Bosna i Hercegovina koja na jedan te isti dan očito slavi dva Dana državnosti. Službeno, Dan državnosti Bosne i Hercegovine se obilježava 25. novembra u spomen Prvog zasijedanja Zemaljskog Antifašističkog Vijeća Narodnog Oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH).

Na 25. novembar 1943. ZAVNOBiH je, pod vodstvom Komunističke partije, na svom zasijedanju u Mrkonjić Gradu obnovio državnost Bosne i Hercegovine kao ravnopravne članice buduće Jugoslovenske Federacije. Proglašeno je kako Bosna i Hercegovina ne pripada ni jednom narodu posebno, a pripada svim narodima zajedno.

Grb Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine

I to je to što se tiče službenog i historijsko/istorijsko/povijesnog dijela priče o Danu državnosti BiH. Međutim, ono što je zanimljivo primijetiti jeste da se u  Bosni i Hercegovini na 25. novembar očito obilježavaju dva potpuno različita Dana državnosti.

Lijevo i građanski orijentiran dio javnosti 25. novembar obilježava dan zasijedanja ZAVNOBIH-a i obnove državnosti BiH pod vodstvom Komunističke partije Jugoslavije. Ovaj dio javnosti prisjeća se partizanske borbe, maršala Josipa Broza Tita, zasijedanja ZAVNOBiH-a i uspostave ravnopravnosti među BH narodima. Na društvenim mrežama se kačaju slike grba Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine, zasijedanja ZAVNOBiH-a, Josipa Broza Tita, partizana…

S druge strane, desno i nacionalistički orijentiran dio bošnjačke javnosti slavi potpuno drugi Dan državnosti koji kao da nema veze s ovim prvim (i službenim) Danom državnosti. Komunizam, partizani, antifašistička borba, Tito i ZAVNOBiH su nestali s proslava.

Spominju se samo u teškoj nuždi i usput. Nema slavljenja partizanske borbe i ZAVNOBiH-a. Umjesto toga, razvilo se slavljenje potpuno drugih vrijednosti koje baš i nemaju neke veze sa  1943. godinom i Danom državnosti Bosne i Hercegovine.

AKOS-ova čestitka Dana državnosti BiH sa bosančicom i srednjovjekovnim vitezom

Na proslavama su zastave Armije Republike Bosne i Hercegovine, Alije Izetbegovića, sadašnje zastave Bosne i Hercegovine, ljiljani, srednjovjekovni grbovi… Po društvenim mrežama kačaju se patriotske pjesme iz 1990-ih poput “Dragoj mojoj BiH”, „Jedna si jedina“ ili „Poljem se širi miris ljiljana“. Govornici na skupovima na kojima se, makar na papiru, obilježava zasijedanje ZAVNOBiH-a počinju govore sa “Selam alejkum”. Ako na google slike ukucate Dan državnosti BiH u prvih 20 redova nećete naći ni jednu petokraku, a grb SR BiH će se pronaći samo pored drugih grbova, nikad samostalno. U svih 20 redova su slike zastave BiH i ljiljana. Petokrake koja je i obnovila državnost Bosne i Hercegovine nema.

Asocijacija AKOS je čak čestitala Dan državnosti Bosne i Hercegovine na srednjovjekovnoj bosanskoj ćirilici koja se danas naziva “Bosančica.”, uz sliku srednjovjekovnog viteza. Portal BH Dijaspora Infodesk čestitao je Dan državnosti sa fotografijom zvekira na vratima koji je obilježje perioda osmanske vlasti.

Ova perverzija ide čak i dalje. Najradikalniji dio bošnjačke javnosti se pridružio radikalnim dijelovima hrvatske i srpske javnosti u negiranju antifašizma i ZAVNOBiH-a. Prisutna je pogrešna višegodišnja ideja kako dan zasijedanja ZAVNOBiH-a uopće ne bi trebao biti Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Poziva se, pogrešno, na slavljenje dana izdavanja povelje Kulina bana kao Dana državnosti. Pogrešno se ističe da je povelja Kulina bana „rodni list BH državnosti“, a nije jer nije prvi nego najstariji sačuvani dokument.

Danas, baš na Dan državnosti, možemo pročitati ideje da su partizani krivi za nacionalne podjele. Takve ideje imaju baš radikalni nacionalisti koji šire govor mržnje i izazivaju nacionalne podjele. ZAVNOBiH se optužuje za „otimanje“ „historijskih prava“, proglašavanje države „ničijom“, „diskriminaciju“, „negiranje identiteta“, uspostavljanje „tamnice naroda“….

Čestitka BH Dijaspora Infodeska za Dan državnosti BiH sa zvekirom

Pozitivan duh ZAVNOBiH-a je zaboravljen i proglašen nepoželjnim. Umjesto naprednih ideja međunacionalne pomirbe i zajedničke budućnosti uvode se ideali nacionalnih sukoba do istrebljenja i vječnih optuživanja ko je kriv za historijske promašaje.

Na Dan državnosti radikalne nacionalističke grupe ponovo počnu s pričom koja je zamijenila „Moglo je biti“ sa „Trebalo bi da bude“. Tako maštanje o tome da je ZAVNOBiH  “trebao proglasiti” Bosnu i Hercegovinu „bošnjačkom državom“ ili je “pripojiti Hrvatskoj ili Srbiji” postaje ideja da takvo nešto treba uraditi u budućnosti.Čitava priča o onome što je bilo pretvara se u priču o onome što treba napraviti u budućnosti da se isprave zamišljene “historijske nepravde” koje, gle čuda, savršeno odgovaraju dnevnoj politici danas.

Dan državnosti koji radikalna desnica danas obilježava nema ama baš nikakve veze sa Danom državnosti koji obilježava napredniji dio društvo. Naprotiv, radikalno desni Dan državnosti negira ovaj uobičajeni Dan državnosti.

Ideji ravnopravnih naroda normalnog Dana državnosti suprostavlja se ideja „narodnog istrebljenja“ u radikalnom desničarskom Danu državnosti. Prvi Dan državnosti ima Tita i partizane, drugi Dan državnosti ima Aliju i SDA. Ovaj prvi je ispod petokrake, ovaj drugi ispod ljiljana. Prvi je počinjao sa „Smrt fašizmu, sloboda narodu“, a drugi sa „Selam alejkum“.

Radikalna desnica iz sva tri naroda u Bosni i Hercegovini namjerno i smišljeno negira antifašističku tradiciju i ZAVNOBiH. I to radi zato da se zaboravi vrijeme u kome su narodi u BiH više od 40 godina živjeli složno i uspješno. Bez nacionalnih sukoba, bez masovnih protjerivanja i pogubljenja, bez genocida i ratnih zločina, bez političkih obračunavanja po nacionalnoj osnovi na dnevnoj bazi.

Čestitka Dana državnosti BiH sa grbom Armije RBiH

Pokušava se zaboraviti period u kome su izgrađeni asfaltirani putevi, PTT mreža, vodovodi, elektro-mreža, stambeni blokovi, željeznice, bolnice, kino dvorane, domovi kulture, biblioteke, dvorane, stadioni, fabrike, gradovi i životi. Tih 45 godina uspjeha u kojima se, bez mržnje i sukoba, od blata pred kućom od slame stiglo do asfalta i stambenih blokova je najveći neprijatelj nacionalističke politike. A nacionalistička politika se baš tih 45 godina mora sjećati na 25. novembar.

Upravo zbog toga, da se negira 45 godina uspjeha bez nacionalizma i sakrije 25 godina propasti pod nacionalizmom, Dan državnosti se negira, izobličuje i od njega pravi perverzni festival nacionalizma. I u tome su ujedinjeni nacionalizmi sva tri naroda.

Kad smo zasjeli u ZAVNOBiH-u, počela je era našeg uspjeha. Čim smo se ZAVNOBiH-a odrekli, počela je era naše propasti.

SMRT FAŠIZMU/SLOBODA NARODU i sretan Dan državnosti Bosni i Hercegovini.

 

Maršal Josip Broz Tito o obnovi državnosti Bosne i Hercegovine:“E nećete ni jedni ni drugi. Bosna će biti Bosna. Neka Bosna bude Bosna bez obzira što to nije jedna nacija tamo. Podjela neka apsolutno nije imala smisla.”

 

 

Foto: Grbovi Bosne i Hercegovine. Foto: RTV Lukavac 

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top