You are here
Home > Društvo > Studentski protesti 1968. godine, IV deo

Studentski protesti 1968. godine, IV deo

 

Četvrti i poslednji deo našeg serijala o studentskim protestima 1968. godine. Prethodni tekst možete pročitati na linku: https://zrnosoli.com/2018/11/16/studentski-protesti-1968-godine-iii-deo-drug-tito-je-rekao-da-su-studenti-u-pravu/

 

Crveni univerzitet Karl Marks

Na mnogim mestima možemo da pročitamo kako su se šezdesetosmaši borili za ispravne ideološke ciljeve i kako je to bio poslednji istinski socijalni studentski pokret i protest. Mnogi neposredni učesnici mogu da posvedoče o ovim događajima, ali i oni iznose različite stavove. Mnogi i dalje sa ponosom ističu kako su oni bili šezdesetosmaši, ali ima i onih koji su se, kao na primer Danijel Kon-Bendit odrekli revolucionarne prošlosti.

Danijel Kon-Bendit

Mnogi studentski vođi iz 1968. su se priključili postojećim političkim partijama. Neki su našli mesto u ekološkom pokretu. Ipak, činjenica je da su na univerzitetima sprovođene reforme – pitanje je kada bi one inače došle na red. Intelektualci su mahom ostali naklonjeni levici, ali tako je bilo i u godinama pre 1968.

Bil i Hilari Klinton 1968.

 

Međutim, kao što smo već rekli – studentskih protesta je bilo i biće. U Hrvatskoj su studenti tokom 2009. godine u dva navrata blokirali nastavu na fakultetima kako bi se izborili za besplatan upis na prvu godinu studija, a 2014. godine je nekoliko nedelja trajala blokada nastave na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Mnogi smatraju kako su studenti koji danas protestuju zapravo samo lenji i neće da uče, kako se studentske borbe danas (za razliku od šezdesetosmaških) svode samo na to da se traže bolji uslovi studiranja. To je opet generalizacija – neko je zaista lenj i lepo mu je na protestu ili blokadi (oseća se važno i lepo sa samim sobom), a nekome je zaista stalo do onoga za šta se bori – bilo da su u pitanju ESPB bodovi ili neki viši cilj.

 

Tajland 2014: učesnici u protestu su mahom mladi ljudi

Međutim, treba imati nešto na umu – kad god bilo gde u svetu dođe do nekih društvenih protesta – na njima bude najviše studenata. „Da, ali to je zato što studenti nemaju šta da izgube!“ Nemaju šta da izgube (osim ispitnih rokova)? Nije baš tako. Studenti su obično veoma svesni društvenih problema, svesni su nepravde, svesni su kada je „nešto trulo“ u državi u kojoj žive, a često su optimistični i imaju nade da može da bude bolje nego što jeste.

U svakom slučaju, ne potcenjujte studente.

 

 

Foto: Protest. Izvor: https://www.deutschland.de/en/topic/politics/the-myth-of-1968-the-children-of-karl-marx-and-coca-cola

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top