You are here
Home > Politika > Japanski ministar za cyber sigurnost ne zna šta je USB i ne koristi kompjuter

Japanski ministar za cyber sigurnost ne zna šta je USB i ne koristi kompjuter

 

Japan je već tradicionalno država naprednih tehnologija i inovacija. Ova zemlja je po mnogo čemu ispred i zapadnih zemalja. U svijetu naprednih tehnologija kada se podaci pohranjuju u digitalnoj formi, postoji i opasnost od krađe tih podataka.

Zbog toga je Japan formirao poseban ured za cyber sigurnost. Ovaj ured zadužen je za sprječavanje hakerskih napada i krađe podataka. Na čelo ureda postavljen je Yoshitaka Sakurada, 68-godišnji političar iz Liberalno demokratske stranke.

I tu je nastao problem. Sakurada je nedavno u japanskom parlamentu priznao da nikad u svom profesionalnom životu nije koristio kompjuter. Umjesto toga Sakurada poslove diktira savjetnicima.

Kako je sam izjavio: „Od svoje 25 godine davao sam naloge mojim zaposlenicima i sekretarima, tako da ja ne koristim kompjuter.“ Još gore, Sakurada nije znao šta je to USB kada je u parlamentu upitan o USB driverima na kojima su pohranjeni podaci japanskih nuklearnih elektrana.

Opozicija i japanska javnost ostali su zgroženi. Opozicijski zastupnik Masato Imai je poručio: „Nevjerojatno je da je neko ko nije dotaknuo kompjuter zadužen za cyber sigurnost“.

Neko se na twitteru našalio da Sakurada možda samo provodi svoj posebnu cyber sigurnost: „Ako hakeri napadnu ministra Sekuradu, neće moći ukrasti ni jednu informaciju. Zaista, to može biti najjače osiguranje.“

Cyber sigurnost nije jedino područje na kome se Sekurada ne snalazi. Na novinarsko pitanje o posjeti sjevernokorejskih dužnosnika Japanu za vrijeme Olimpijskih igara 2020. za čiju je organizaciju upravo Sekurada zadužen, izjavio je kako o tome ne zna ništa.

Nakon samo par trenutaka savjetnici su ga ispravili te je Sekurada potvrdio kako je bio u kontaktu sa sjevernokorejskim ministrom. Inače, ulazak u Japan je zabranjen sjevernokorejskim političarima.

Osim toga, Sekurada se novinarima požalio kako mu opozicijski političari nisu dali pitanja unaprijed pa u parlamentu nije znao odgovoriti na ta pitanja. U Japanu nije praksa da se pitanja daju unaprijed što pokazuje kako Sekurada nije znao ni kako funkcionira ispitivanje u parlamentu.

U jednom od posljednjih gafova, Sekurada je izjavio kako će Japan na organizaciju Olimpijskih igara 2020. godine potrošiti 1,500 yena što je oko 13 dolara. Zapravo se radi o cifri od 150 milijardi yena.

Osim političkih promašaja, Sekurada je poznat kao izraziti nacionalist. Sekurada negira japanske zločine iz Drugog svjetskog rata, protivi se suradnji sa SAD-om, smatra da Japan treba proizvesti nuklearno oružje, ojačati vojsku i zauzeti „čvršći stav“ prema Kini.

Foto: Yoshitaka Sekurada. Izvor: The Daily Dot 

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top