You are here
Home > Politika > Sirotinjo zvana Bakir

Sirotinjo zvana Bakir

U vicu, raspravljali se Amerikanac, Rus, Francuz i Bosanac ko ima šta u svojoj državi. Govori Amerikanac:
Mi imamo najjaču ekonomiju.
Mi imamo Bakira, dobacuje Bosanac.

Nadovezao se Rus:
Mi imamo najjaču vojsku.
Mi imamo Bakira, opet će Bosanac.

Francuz sav ponosan priča:
Mi imamo Eiffelov toranj.
Mi imamo Bakira.

Iznervirala se ova trojica:
Imate li vi išta drugo osim tog Bakira!!?
Eeee, i vi da imate Bakira ne bi imali ništa drugo.

U nevjerojatnom raspletu situacije ispada da i Bakir nema ništa drugo zato što ima samog sebe. U intervjuu za N1 koji je dao prije nekoliko dana, Bakir Izetbegović je, zamislite, proglasio samog sebe za „sirotinju“.

Političke elite nam obično pričaju o „velikim uspjesima“, a mi svojim očima gledamo još veću propast na svakom koraku. Zbog toga često mislimo kako nam političari namjerno lažu. Kao u ovom slučaju, kada čovjek koji „vedri i oblači“ državom sam sebe proglasi sirotinjom.

Međutim, postoji jedna još gora mogućnost. Po svemu sudeći, Bakir Izetbegović i njemu slični, ne misle da lažu. Ubijeđeni su kako govore istinu. Njihov pogled na svijet toliko je udaren, toliko odmaknut od realnosti, da oni u tom svom imaginarnom svijetu misle da govore istinu. Evo zašto to mislim.

Bakir Izetbegović u spomenutom intervjuu žalio se novinaru kako Predsjedništvo BiH nema, redom: rezidencije, avion, poslugu, odmarališta.

Ovaj čovjek očito smatra kako bi to sve kao član predsjedništva TREBAO IMATI pa je zato sirotinja jer nema. Bakir Izetbegović stvarno misli da je on ZASLUŽIO rezidencije, avion, poslugu i odmarališta!

Gospodin Izetbegović je izgleda zaboravio kakve države je on predsjednik. Zapravo je jako teško i shvatiti kakva je to država Bosna i Hercegovina. Stranka demokratske akcije, čiji predsjednik je spomenuti Bakir Izetbegović, zajedno sa svojim koalicionim partnerima s kojima je u vlasti punih 25 godina, uz samo 2 godine prekida od 2000. do 2002., nije bila u stanju izraditi ni osnovne statistike.

Ne postoje podaci koliko Bosna i Hercegovina ima stanovnika, koliko je broj nezaposlenih ili koliki je rast BDP-a. Umjesto podataka, imamo samo procjene. Umjesto podataka institucija Bosne i Hercegovine imamo PROCJENE koje daju stranci.

Tako je Bečki institut za međunarodne ekonomske studije PROCIJENIO da je u BiH 2017. godine bilo 19,4% nezaposlenih. Svjetska banka je PROCIJENILA da je BiH ekonomija rasla 3,3% u 2017. godini. CIA je PROCIJENILA da u BiH 26,8% radnika radi u industriji. Svjetska banka je PROCIJENILA da 15% stanovništva živi ispod granice siromaštva.

Po svim ekonomskim pokazateljima Bosna i Hercegovina jedna je od najzaostalijih država u Europi. Gledajući BDP po glavi stanovnika, od Bosne i Hercegovine u Europi su gore samo Albanija, Moldavija i Ukrajina. Bruto-društveni proizvod po glavi stanovnika nam zapravo govori koliko prosječno svaki stanovnik jedne države godišnje zaradi svojoj državi. Tako stanovnik BiH godišnje državi „zaradi“ 5,148 dolara. Bjelorus „zaradi“ 5,760 dolara. Bugarin „zaradi“ 8,064 dolara. Rumunj „zaradi“ 12,523 dolara.  Nijemac svojoj državi godišnje „zaradi“ 44,549 dolara.

Ovo dovoljno pokazuje kakva je to država Bosna i Hercegovina. I baš u takvoj državi Bakir Izetbegović smatra kako bi trebao imati poslugu, rezidencije i avione. Smatra sebe sirotinjom jer ih nema.

Simbol raskošnosti i luksuza Predsjedništva BiH, njegov skupi vozni park, Bakir Izetbegović ne smatra luksuzom nego „potrebom“. Tako je Izetbegović za svoj luksuzni automobil izjavio da „nije skup“ jer u njemu provodi 10 sati dnevno i vozi 200 na sat.

Gdje to vozi 200 km/h nije poznato jer u BiH nema autoputa s takvim ograničenjem brzine. Zapravo autoputa gotovo da i nema. Ali je fascinantno što Bakir Izetbegović stvarno misli da zaslužuje luksuzni automobil jer tu i tamo putuje po 10 sati autom.

Izetbegović smatra kako luksuznim automobilom čuva svoje „zdravlje, život i sigurnost“. Prosječan trgovački putnik s daleko jeftinijim automobilom godišnje pređe više kilometara od Bakira Izetbegovića i ništa mu se ne desi.

Izetbegović izjavljuje i kako nije rastrošan te da živi veoma skromno. Pričamo o čovjeku čija legalna mjesečna primanja iznose 10,000 KM dok je minimalna plaća u državi 420 KM.

Kao šećer na kraju mogli smo čuti i izjavu koja je dala naslov ovom članku: „Za jednog predsjednika ja sam siromašan čovjek.“

Gospodine Izetbegoviću, za jednu državu od 3 i pol milijuna ljudi i Bosna i Hercegovina je siromašna država! Za jednog radnika koji u neljudskim uslovima radi po 12 sati dnevno, BH radnik je siromašan radnik. Za jednog penzionera koji je 40 godina uplaćivao doprinose, BH penzioner je siromašan penzioner. Za jednog studenta koji nema nikakve stipendije, a plaća osnovne, magistarske i doktorske studije, BH student je siromašan student.

I za sve to ste krivi vi gospodine Izetbegoviću. Vi vodite stranku koja je sa svojim koalicionim partnerima za 25 godina od BiH napravila siromašnu državu, od njenih stanovnika sirotinju, pa eto i od njenih predsjednika siromašne predsjednike. Mada ako je neko u Bosni i Hercegovini siromašan sa 10,000 KM mjesečnih primanja, to više govori o njegovoj nesposobnosi nego o maloj plaći. Većina stanovnika države u kojoj „siromašan“ predsjednik živi sa 10,000 KM mjesečnih primanja živi sa 400 KM mjesečnih primanja.

Bakir Izetbegović se požalio da će nakon isteka predsjedničkog mandata otići na Biro za zapošljavanje. A gdje biste vi išli gospodine Izetbegoviću? U Kuću cvijeća možda?

Realno govoreći, kako Bosna i Hercegovina izgleda poslije 8 godina predsjednikovanja Bakira Izetbegovića i 25 godina vlasti njegove SDA, Biro za zapošljavanje je među boljim mjestima na koja bi Bakir Izetbegović mogao (i trebao) otići.

Foto: Bakir Izetbegović. Izvor: N1

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top