You are here
Home > Društvo > Kako izgledaju nacionalističko vrijeđanje i govor mržnje

Kako izgledaju nacionalističko vrijeđanje i govor mržnje

Prije nekoliko dana youtube korisnica Fatima Bajrić objavila je video pod naslovom „Diskriminacija mog indentiteta u multikulturalnom gradu“. U ovom videu Fatima Bajrić smatra kako je diskriminirana zato što joj je zabranjeno kupati se u bazenu Aqua Bristola u burkiniju.

Burkini je vrsta kupaćeg kostima za pokrivene žene koji pokriva cijelo tijelo. Dio drugih plivačica žalio se na burkini Fatime Bajrić  i uprava ove privatne ustanove je prihvatila žalbe.

Pitanje pokrivenosti dijelova tijela zbog vjerskih propisa nije jedinstven samo za Bosnu i Hercegovinu. Prisutan je širom Europe i svijeta, a razne zemlje su donijele razne propise. Naravno, u Bosni i Hercegovini ne postoje jasni propisi što otvara mogućnost za razne neprijatne situacije poput ove.

Stanovnici Tuzle uglavnom su negativno reagirali na video Fatime Bajrić, barem ako je suditi po reakcijama na facebook stranicama najpopularnijih portala u Tuzli. Međutim, na samom youtube kanalu Fatime Bajrić komentari su drugačiji. Uz komentare koji vrijeđaju Fatimu Bajrić mogu se pronaći i komentari koji vrijeđaju Tuzlu, Tuzlake, socijaliste, Srbe i druge skupine ljudi.

Dok su na facebooku za komentare i brisanje onih uvredljivih odgovorni portali, na youtubu su to vlasnici kanala. U ovom slučaju Fatima Bajrić.

Slučaj lažnog profila Amer Amerko iz rasprave na youtube kanalu Fatime Bajrić odlično pokazuje na koji način ekstremni desničari i nacionalisti vrijeđaju i omalovažavaju svoje protivnike koristeći govor mržnje.

Tako lažni profil Amer Amerko za samo pola sata piše nekoliko komentara punih mržnje, predrasuda i prikrivenih i otvorenih prijetnji. Osim što su komentari, uobičajeno, puni gramatičkih grešaka iz njih se još mnogo drugih pogleda na svijet može iščitati.

Amer Amerko

mars seljacino vlaska neotesana u selo svoj Orasje veze nenas s tuzlom seljacino

 Odmah u prvom komentaru ovaj lažni profil koristi „marš“, drugog sugovornika proglašava „seljačinom“ i „vlahom“, što je pogrdan termin za Srbe. Bez da i zna s kim razgovara, osoba iza lažnog profila Amer Amerko sugovornika je proglasila „Srbinom“ i „seljačinom“ pa i to koristeći termin „vlah“.

Amer Amerko

kus smece seljacko doseljenicko nikad ne zaboravi iz kojeg si sela dosao u grad.Taj vlahaluk svoj prosipaj po Orasju

I u sljedećem komentaru nastavlja se isto vrijeđanje. Sugovornika opet proglašava „seljačinom“, a njegove komentare „vlahalukom“. Time ovaj lažni profil jasno poručuje da su svi oni koji se s njim ne slažu „vlasi“ i da je svako neslaganje „vlahaluk“, dakle ponašanje vlaha, to jest Srba.

On potpuno odbacuje mogućnost da se neko ne slaže s njim, a da nije Srbin. Amer Amerko tako potpuno iz pojma „Bošnjaci“ i „Muslimani“ isključuje sve ljude koji ne misle kao on. Za njega su svi oni koji se s njim ne slažu „vlasi“. U njegovoj logici nemoguće je da se neko s njim jednostavno ne slaže. Odbacivanje njegovih nacističkih ideja po Ameru Amerku je „rasna osobina“.

Ovoga puta vrijeđanje je pojačao još jednim pojmom kojeg smatra uvredljivim: „smeće doseljeničko“. Osim „vlaha“, ovom korisniku su neprijatelji i doseljenici koje smatra „smećem“.

Amer Amerko 

rampu vama seljacima treba postavit na Sickom ko nekad sto je bila nedat vam da pustate korjenje.A nema vas u Tuzli 3900 u fazi ste nastanka.

U nastavku osoba iza lažnog profila iznosi novu tvrdnju. Proglašava sve Srbe u Tuzli „seljacima“ i „doseljenicima“ i smatra kako ne treba dati da ti navodni „dosljenici“ „puštaju korijenje“. Na ovaj način proglašava Tuzlu čisto i isključivo Bošnjačkom i muslimanskom, a sve koji to nisu smatra doseljenicima i to opasnim doseljenicima. Za lažni profil Amera Amerka domicilno ne-Bošnjačko stanovništvo ne postoji i nema pravo postojati. Na isti način nacisti su jevreje koji su hiljadama godina živjeli u Njemačkoj proglasili „nepodobnim strancima“ koje treba istrijebiti.

Svi koji se ne slažu sa stavovima lažnog profila Amera Amerka su po osobi koja stoji iza ovog profila „rasni neprijatelji“, „stranci“, „doseljenici“, „vlasi“. U njegovom idealnom poretku, nacizmu, nema mjesta za drugačije mišljenje i neslaganje. Čim se neko ne slaže, proglašava se najgorim neprijateljem i strancem u vlastitoj zemlji.

Amer Amerko

pa u takve Tuzla nece nikad uci jer si genetski vlah seljak i islamofob.Zna vec za tebe cjela Tuzla ne boj se.

Novim komentarom lažni profil Amer Amerko potvrđuje svoje nacističke ideje. Prvo sugovornika optužuje, bez ikakve osnove, da mrzi Islam, proglašava ga „islamofobom“ pa samim time neprijateljem svih muslimana. Ponovo ponavlja tvrdnju je sugovornih „vlah seljak“ koju je već koristio. Međutim, ono što je novo u ovom komentaru je nacistička ideja kako su „islamofobija“ i „vlaški seljakljuk“ zapravo genetski urođeni. Time potvrđuje svoju „rasnu ideju“ o tome da su oni koji se s njim ne slažu „genetski neprijatelji“.

Tako osoba iza lažnog profila iz starta proglašava sve Srbe „vlaškim seljacima“ i „neprijateljima Islama“ budući da se, po njoj, takvi rađaju, takav im je genetski kod. Na ovaj način, lažni profil Amer Amerko širi nacističku ideju kako su Srbi od rođenja „neprijatelji muslimana“, „niža vrsta“, „seljaci“, „došljaci“ i „neljudi“ s kojima se ne može živjeti budući da im je genetski kod neprijateljski.

Kao možda najbrutalniju prijetnju, ovaj lažni profil tvrdi kako zna korisnika i time ostavlja otvorenu mogućnost da ga pronađe i fizički napadne, što nije nerealno kada se uzme u obzir čime je sve proglasio sugovornika.

Amer Amerko

Takvi ko ti su prvi pobjegli iz Tuzle 92 i otisli na brda dok smo mi svoj djecu ukupovali u rovove da se branimo od takvih.

Kada je sugovornika proglasio za „islamofoba“, „došljaka“, „vlaha“ i Srbina, lažni profil nastavlja s uobičajenom tehnikom vrijeđanja- optužbama za rat. Tako osobu koju je sam proglasio „Srbinom“ optužuje za bježanje iz Tuzle 1992. godine, rat i napade na djecu. Potpuno ignorira to što sugovornik prije svega nije ni Srbin, a kamoli da ima neke veze s ratom. Bez obzira na sve, on sugovorniku stavlja ne teret sve što zamjera Srbima i apsolutno ga ne zanima što sugovornik nije Srbin. Za njega jeste samim time što se ne slaže s njim.

Amer Amerko

Zato mamlaze izmedu redova mrzis islam i siris tu svoju mrznju na drustvenim mrezama. Al ne vriiedi ti saka jada vas ima u Tuzli

U novom komentaru lažni profil Amer Amerko uvodi novu uvredu, „mamlaz“ koja i nije toliko strašna s obzirom na ono što je rekao ranije. Međutim, on ponovo ponavlja da sugovornik mrzi islam. U potpunoj zamjeni teza, osoba iza lažnog profila Amar Amerko koja širi mržnju i koristi riječi „genetski vlah“ i „smeće doseljeničko“, optužuje sugovornika za širenje mržnje i to ponovo bez ikakve osnove.

Još jednom ponavlja tezu da je sugovornik „Srbin“ i još jednom likuje nad smanjenim brojem Srba u Tuzli.

Amer Amerko

medede seljacki ne moozes biti ti nas sugradanin jer si seljak.

Očito ostavši bez ideja za vrijeđanje, lažni profil nastavlja s ponavljanjem istih uvreda od ranije. Sugovornika naziva „medvjedom seljačkim“ i proglašava ga za ne-Tuzlaka isto onako kako ga je proglasio „Srbinom“, „seljakom“ i „doseljenikom“.

Amer Amerko

Nikakve zelja ne postoji za isrebljenjem ikoga.Nestanak nekoga je zakon prirode.Da te i to naucim posto lupas ko prozor.U 2017 ukupam broj djece rodenih na UKC centru Tuzla je 96psto Bosnjacka djeca.Uci malo statistiku da ti glava ne sluzi samo za sisanje.

 U svom posljednjem komentaru, osoba iza lažnog profila Amer Amerko svoju želju za istrebljenjem Srba u Tuzli proglašava „zakonom prirode“, uz novu salvu uvreda prema sugovorniku. Međutim uvrede su izgubile raniju oštrinu budući da je već ispričao sve od ranije izvježbane uvrede.

Ponašanje osobe iza lažnog profila Amer Amerko je uobičajena forma uvreda. Jednako se ponašaju nacionalisti svih zemalja. Slični komentari mogu se pronaći na hrvatskim, bosanskim, srpskim, ali i zapadnim portalima, a pogotovo na facebook stranicama osoba kao što su Donald Trump i Ivan Pernar.

Korisnici šire mržnju na potpuno isti način. Sugovornika odmah na početku proglase onime što najviše mrze. U ovom slučaju su to Srbi. U Hrvatskoj su to često Jugosloveni i komunisti. U Srbiji su takvi neprijatelji „strani plaćenici“, Albanci i muslimani.

Nakon što sugovornika proglase onime što najviše mrze, počinju tvrditi kako je baš ta skupina „strano tijelo“ koje ne pripada u njihovu zemlju i koje treba istrijebiti. U pokušaju sakrivanja svojih namjera, oni opravdavaju ideju za istrebljenjem kao „prirodno stanje stvari“. Kroz sve to, oni koji otvoreno šire mržnju, optužuju svoje žrtve za širenje mržnje pa onda tom mržnjom opravdavaju želju za istrebljenjem.

Što je možda i najstrašnije, nacisti poput osobe iza lažnog profila Amer Amerko svoje sugovornike proglašavaju „genetskim neprijateljima“. Za njih oni koje s njima ne slažu nisu „ljudi koji drugačije misle“. Naprotiv, oni svoje sugovornike ne smatraju uopće ljudima. Oduzimaju im sve ljudske osobine, proglašavaju ih strancima, širiteljima mržnje i to genetski. Po njima se takvi „neprijatelji“ rađaju kao neprijatelji i ne postoji nikakva mogućnost za normalan razgovor i suživot, samo za istrebljenje drugog i drugačijeg.

Za širenje mržnje se ne koriste činjenice. Njih ne zanima ko je sugovornik, čime se bavi, što misli, gdje je bio i šta je radio u ratu. Ne. Sugovornika se odmah iz starta proglasi „genetskim neprijateljem kojeg treba istrijebiti“. I to se ponavlja na svakoj stranici, u svakom komentaru, za svakog sugovornika kojeg izaberu za žrtvu.

U pokušaju da njihove optužbe imaju jači efekt, oni sebe proglašavaju za „mi“ i „većinu“, a svoje žrtve za „manjinu“.

Uvrede, laži i optužbe se ponavljaju jedna za drugom, a to šta piše sugovornik se ignorira. Ne pokušava se raspravljati, nego uvrijediti, poniziti, dehumanizirati i istrijebiti. To je po definiciji govor mržnje:

„Govor mržnje je komunikacija koja nema drugog značenja osim da se izrazi mržnja prema nekoj grupi, posebno u okolnostima u kojima će komunikacija vjerojatno izazvati nasilje. To je poticanje mržnje prema grupi osoba označenih u smislu rase, etničkog podrijetla, nacionalnog podrijetla, spola, religije, seksualne orijentacije i tako dalje. Govor mržnje može biti svaki oblik izražavanja smatran uvredljivim prema rasnim, etničkim i vjerskim grupama i drugim izolovanim grupama ili prema ženi.“

https://definitions.uslegal.com/h/hate-speech/

Zašto je govor mržnje opasan? Žrtve govora mržnje proglašava „genetski nepodobnim neprijateljima“, a zna se šta se treba uraditi s neprijateljima. Upravo zbog toga govor mržnje koji od drugih ljudi pravi ne-ljude i „genetske neprijatelje“ izaziva nasilje. I to radi namjerno i smišljeno. U atmosferi u kojoj se protivnici proglase „genetskim neprijateljima“, za očekivati je da se ti „genetski neprijatelji“ istrebljuju.

Iako možda nekome izgleda da su nacisti, istrebljenja i govor mržnje nešto iz daleke prošlosti Njemačke, zapravo smo i mi sami okruženi takvim ljudima dan danas.

U uređenijim društvima govor mržnje se kažnjava. U našim krajevima govor mržnje se proglašava „slobodom govora“. Profil Amer Amerko prijavljen je youtubeu za govor mržnje. Praksa pokazuje da to neće spriječiti osobu iza ovog profila da prekine s govorom mržnje. Čak i da youtube zatvori kanal Amer Amerko, ta osoba će jednostavno otvoriti novi kanal.

Jedini način za efikasno suzbijanje govora mržnje nije samo brisanje govora mržnje nego prije svega pronalaženje i kažnjavanje osoba koje šire govor mržnje i time stvaraju pretpostavke za izazivanje nasilja.

Na kraju, treba napomenuti kako iza profila Amer Amerko može stajati bilo ko i ko nema nikakve veze sa Tuzlom. Ono što je pisala osoba iza ovog lažnog profila svakako nije ni blizu realnosti u Tuzli. Osoba iza lažnog profila Amer Amerko to i zna i baš zato namjerno pokušava predstaviti sebe kao dio velike većine iako je zapravo najradikalnija manjina.

Tuzla je grad mirnog zajedničkog života bez nacionalizma i nacionalističkih incidenata. U gradu nema ni jednog jedinog nacionalističkog grafita, kamoli incidenata izazvanih govorom mržnje. Da bi to tako i ostalo, osobe koje šire govor mržnje, kad već ne mogu biti kažnjene, trebaju barem biti prepoznate kao takve.

 

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top