You are here
Home > Politika > Mrtav kandidat pobijedio na izborima

Mrtav kandidat pobijedio na izborima

Često se dešava da, najblaže rečeno, neobični kandidati dobiju izbore. Kako kod nas tako i širom svijeta. Međutim, da mrtav čovjek pobijedi na izborima je svakako rijetkost.

Upravo je mrtav kandidat pobijedio na izborima u američkog saveznoj državi Nevada. Republikanski kandidat Dennis Hof pobijedio je demokratsku kandidatkinju Lesiu Romanov. I to ne bi bilo ništa neobično da Dennis Hof nije umro mjesec dana prije izbora.

I da nije umro, Dennis Hof bio bi neobičan kandidat. Naime, Hof se obogatio i proslavio kao vlasnik nekoliko legalnih bordela u Nevadi. Hof je umro u 72. godini , 16. oktobra, mjesec dana prije izbora.

Budući da su listići već bili odštampani, bilo je prekasno da se mijenjaju. Zbog toga se Hof pojavio na listićima kao kandidat iako je umro. Njegova smrt nije spriječila glasače da ga svejedno izaberu u zakonodavna tijela Nevade.

Državni zakon Nevade kaže da ako mrtav kandidat bude izabran, državni dužnosnici izabrat će drugog člana njegove stranke kao zamjenu. Na kraju je mrtav Dennis Hof obezbijedio zastupničko mjesto drugom članu svoje stranke koji nije ni bio kandidat.

Šta je potaklo birače da glasaju za mrtvog kandidata ostaje nepoznato.

Foto: Dennis Hof. Izvor: USA Really

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top