You are here
Home > Nauka > Novi posao budućnosti Elektroprivrede BiH i Energoinvesta: Električni automobili

Novi posao budućnosti Elektroprivrede BiH i Energoinvesta: Električni automobili

Tržište električnih automobile je u porastu širom svijeta. Kompanija Tesla u vlasništvu američkog bogataša Elona Muska prva je u svijetu počela serijsku proizvodnju električnih automobila.

Svoje električne modele ponudile su i druge kompanije poput VW. Herbert Diess, predsjednik upravnog odbora VW-a najavio je kako će ova kompanija do 2020. tržištu ponuditi električni automobil „jednako dobar kao Tesla, a upola jeftiniji“.

Kina je jedna od vodećih zemalja u širenju flote električnih vozila. Ova zemlja postala je najveće svjetsko tržište za električna vozila. Komunistička partija potiče razvoj električnih vozila kako bi se smanjila kineska ovisnost o uvoznoj nafti.

Međutim, osnovni  preduvjet za razvoj flote električnih vozila su stanice za punjenje ovih vozila, što je do sada predstavljalo problem. Kako bi električna vozila bila primjenjiva u praksi potrebno je izgraditi mrežu stanica za punjenje.

Sjedinjene Američke Države, Kina i zapadna Europa relativno su dobro pokrivene stanicama za punjenje. Švedska je otišla korak dalje i izgradila prvi svjetski autoput koji u toku vožnje puni bateriju električnih kamiona. Samo VW će u SAD-u do kraja 2019. instalirati 2,800 stanica za punjenje.

Tesla je u Hrvatskoj izgradio desetine stanica za punjenje, u Srbiji njih nekoliko u Beogradu i Vojvodini dok ih u Bosni i Hercegovini ima svega četiri. Tako da ako se neko u BiH i odluči na kupnju električnog automobila, teško da će ga imati gdje napuniti.

U Srbiji se električni automobili mogu puniti lokalno u Beogradu što ih čini praktičnim za gradsku vožnju, dok je Hrvatska, a posebno jadranska obala, dobro pokrivena stanicam za punjenje. S druge strane, u Bosni i Hercegovini električni automobil može poslužiti samo kao ukras.

Stanice za punjenje električnih automobila u BiH postoje samo u Doboju, Banjaluci i dvije u okolini Sarajeva. Tako bi putovanje recimo iz Brčkog do Mostara električnim automobilom u BiH bilo nemoguće.

Ipak u vrlo iznenađujućem razvoju događaja za BH standarde Elektroprivreda BiH i Energoinvest, kojeg vodi energična i sposobna Bisera Hadžialjević, ušli su na tržište stanica za punjenje električnih automobila.

Elektroprivreda BiH najveća je kompanija u državi i najveći proizvođač električne energije. S druge strane Energoinvest ima iza sebe višedecenijsku tradiciju projektovanja, proizvodnje i montiranja suvremene elektro-opreme. Energoinvest je po svemu sudeći i jedina kompanija u Bosni i Hercegovini koja je u stanju nabaviti i montirati stanice za punjenje električnih vozila.

Ove dvije kompanije započele su pilot projekt (probni projekt) montaže 5 stanica za punjenje električnih vozila u BH gradovima: Bihać, Mostar, Travnik, Tuzla i Zenica. Bit će moguće puniti dva automobila istovremeno, a punjenje je- BESPLATNO. Za Elektroprivredu BiH kao naručioca posla Energoinvest Sistemi Upravljanja Energijom nabavili su svu potrebnu opremu.

Ne radi se o humanitarnom radu Elektroprivrede BiH. Ova kompanija jako dobro zna što radi i zašto je dopustila besplatno punjenje električnih vozila. Ne radi se o velikom trošku jer u BiH za sad ima samo mizernih 72 električna automobila.

Međutim, radi se o potencijalno ogromnom tržištu koje Elektroprivreda BiH svakako ima interesa poticati. Ukoliko se broj električnih automobila poveća, Elektroprivreda BiH dobit će na stotine hiljana novih kupaca za električnu energiju.

Interes za ovaj projekt postoji na svim stranama. Nabavka, montiranje i održavanje stanica za punjenje mogli bi značiti novi ogroman regionalni posao za Energoinvest. Ako Energoinvest uđe u ovaj posao, lako bi istu uslugu mogao ponuditi rastućem afričkom tržištu na kome je već tradicionalno prisutan.

Prelaskom na električna vozila Bosna i Hercegovina bi prestala biti toliko ovisna u uvozu nafte, porastao bi profit Elektroprivredi BiH i Energoinvestu, a vozači bi dobili manje račune za pređene kilometre. Prosječno električni automobil košta 1,70 KM za pređenih 100 kilometara.

Prednosti bi mogle biti još i veće ako Elektroprivreda BiH uspije preći na obnovljive izvore energije- solarnu, hidro i vjetroenergiju. U tom slučaju bi troškovi punjenja električnih vozila bili zanemarivi. O smanjenju zagađenja zraka da i ne govorimo.

Foto: Punjenje električnih automobila Izvor: The Renawable Energy Hub

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top