You are here
Home > Kolumne > PROSTE DUŠE: Žena

PROSTE DUŠE: Žena

Znaš, nije vrijeme uvijek bilo ovakvo naopako. Postojali su dani slavlja, ugode. Nažalost, postojala su i doba naših proganjanja. Bile smo mi često i voljene i mržene.

Znaš, ovo vrijeme je tako malo. Ovi sumraci nisu svo naše bivanje. Ovo nepoštivanje jeste zadnji mali odraz kraha. Truni se i jedno i drugo. Rastapa se i naopaka kob i ludo neznanje.

Žena je prevelika da ju pokore tamoneke inkvizicije i stvaraoci neprirodnog polumorala. Suludi čuvari naših zatamnjenih vještina osjećaju poraz. Nama oni na posljetku nauditi ne mogu. Naša svjetlost je veća od svih omalovažavanja nespretnih muških umova.

Nismo uvijek bile zatirane. Naša Majka svetog poretka usadila je u nas prirodne zakone. Naša moć njegovanja i stvaranja života se ne može ugasiti u par stoljeća vladavine naprasitosti, vike, osvete, rušenja, pustošenja.

Žena nosi na srcu, u duši, u kretnji, u bivstvu svo poimanje svijeta i vremena. U njenom krilu se navijek ljulja krhko čedo civilizacije. Ona stvara sve oko sebe i zacjeljuje greške zalutalih.

Mi smo učiteljice i čuvari života. Mi smo najljepše kreature svih bogova i stvaratelja. Nas blagosiva sva priroda i sva ljepota.

U danima stvaranja, u počecima svjesnosti, u osnovama smo mi odabrane da nosimo zadatak bivstva. Mi smo stvorene od svega i možemo sve. Tko naš ženski princip osjeti i prihvati bez sumnje ima čast naći sve odgovore.

U vremenima sklada, kada je naša mudrost vodila ovaj svijet, bilo je najsočnijih plodova i nazvonkijih osmijeha. Bila su poštovana i zadovoljna sva bića oko nas.

Naša moć je vremenom pogrešno protumačena. Naše snage su poželjeli drugi. Našu požrtvovanost su iskoristili. Oduzeli svetinju. Zavladali nedorasli. Učinili od nas svojinu, uništili mnogim ženama njenu pravu ljepotu, načinili nižim bićima.

Znaš, djevojčicu treba njegovati. Dati joj sigurnost i skrb u njenom razvoju ka velikoj, mudroj i lijepoj ženi. Dozvoliti joj neometan rast svih divnih vještina ženske prirode.

Ona će kasnije na svom putu zaštiti i voditi svoju djecu i dom. Svom muškarcu će podariti duboko poštivanje i opasati ga ljubavlju neprobojnom za sve prijetnje i zla.

Sjaj očiju, unutarnja snaga, blagost lica i sa godinama sve ljepša i ljepša žena pleše kroz nabore vremena raznoseći svuda oko sebe mir i ljubav.

U vremenima nepriznavanja ženinog sjaja pokušali su od nas napraviti manje vrijedna bića. U svijetu muških loših pravila i zakona došlo je do skorog zaborava pravog ženskog principa.

Hodajući tim svijetom mnoge žene su učene i gurnute u pogrešan smjer. Preuzele su agoniju, agresiju, samoljublje, uvrede, lukavost. Takve žene gase svoj sjaj. Gledajući njihovo utišavanje strelica boli udari mi u srce, ali suza žalosti ih ipak isprati sa svim svečanim počastima jedne boginje.

Znaš li, prijateljice, sestro, boginjo, vratiti se na sudbonosni put. Osjeti u sebi tu snagu. Pokreni slobodu i ples. Odgoji svoje sinove u stabilne muškarce. Nauči ih poštovati žensku mudrost. Uvedi ih u svijet ljubavnih spajanja. Pokaži kćerkama i sinovima kako se istinski ljubi voljeni odabranik. Pokaži im primjerom. Pokaži i nauči ih iskrenosti. Uvedi ih u svijet samostalnosti. Ne zahtjevaj, ne grdi, ne zanemaruj. Pripremi ih na život, a ne na vječitu nesamostalnost i neodgovornost.

Znaš, ti si posebna. Vrati svoje srce gdje pripada. Vrati se sebi.

Ti si žena. Ti si predivna. Ti si snaga. Ti pokrećeš svijet.

Vrati mir među gladne i umorne ljude. Neka se ponovno useli poštivanje u sve domove. Neka nas ponovno poveže sestrinska ljubav.

Budite mi spokojne i neustrašive. Ljubim vas!

Foto: Žena. Izvor: The Hindu

1
Dodajte komentar

1 Komentari
0 Odgovori
0 Pratioci
 
Komentar sa najviše odgovora
Najaktuelnija diskusija
0 Autori komentara
  Pretplati se  
najnoviji najstariji sa najviše glasova
Isključi obavijesti

[…] PROSTE DUŠE: Žena […]

Top