You are here
Home > Društvo > Od “narodnog” do “bijelog” hljeba

Od “narodnog” do “bijelog” hljeba

U vremenima krize 1980-ih, jugoslovenske vlasti su pokušale koliko toliko zaštititi građane od poskupljena. Rasla je inflacija, plaće su vrijedile sve manje, a cijene su postajale sve veće. U takvim uslovima nekad obične stvari poput mlijeka i hljeba građanima su postajale luksuz.

Kako bi zaštitila standard građana, federalna vlada je naredila državnim pekarama proizvodnju „narodnog hljeba“. Radilo se o običnom polubijelom hljebu čija je cijena bila zaštićena. Vlada je pekarama zabranila da poskupljuju “narodni hljeb” i naredila da ga moraju proizvesti dovoljno za sve građane.

Samo postojanje “narodnog hljeba” počelo je postajati predmetom sprdnje u Jugoslaviji. “Narodni hljeb” bio je više simbol ekonomskog propadanja nego uspjeha vlade da zaštiti standard građana. Ovaj hljeb simbolizirao je siromašenje naroda.

U seriji Bolji život postoji scena u kojoj ujak Kosta pita Dragišu Popadića (Gigu Moravca) kako to da postoji “narodni hljeb” u državi u kojoj je sve narodno; jer su njemu kad su mu oduzimali kuće rekli da su sad to narodne kuće.

U tuzlanskim novinama Front Slobode objavljen je vic o “narodnom hljebu”: „Jadni političari. Narod ima svoj „narodni hljeb“, a oni nemaju ništa“. BH političari su očito uspjeli riješiti i ovaj problem uvođenjem „bijelog hljeba“.

Tako su se dosjetili da bi trebali primati plaću čak godinu dana nakon što im isteknu mandati. Tako građani Bosne i Hercegovine još godinu dana plaćaju plaće ministrima, savjetnicima i poslanicima nakon što odu s fotelja u kojima su sjedili. Ovu jedinstvenu pojavu u svijetu BH građani su nazvali “bijeli hljeb”.

Koliko god je „narodni hljeb“ bio predmet sprdnje, „bijeli hljeb“ postao je predmetom ogorčenja. Prilikom prosvjeda i paljevina 2014. godine jedan od glavnih zahtjeva bio je ukidanje „bijelog hljeba“. Naravno, zahtjevi uglavnom nisu podržani, a građani su i 2014. i 2018. opet većinski glasali za one stranke koje su i uvele „bijeli hljeb“. Tako je na mnoštvu razina vlasti u Bosni i Hercegovini “bijeli hljeb” ostao i opstao kao simbol raskoši i moći političkih elita.

U svoj ovoj priči i vicu postoji samo jedan problem. „Narodni hljeb“ više ne postoji. Ta mjera je davno ukinuta, zajedno s Socijalističkom Federativnom Republikom Jugoslavijom. Sad je, i u vicu i u realnosti, opet jadan narod koji više nema ni taj sirotinjski „narodni hljeb“, dok političke elite i godinu dana nakon prestanka radnog odnosa primaju svoj „bijeli hljeb“.

Foto: Ilustracija političkog bijelog hljeba. Izvor: N1

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top