You are here
Home > Politika > Pravi pobjednik američkih izbora su: žene

Pravi pobjednik američkih izbora su: žene

Sjedinjene Američke Države nemaju klasične parlamentarne izbore kao većina drugih zemalja svijeta. Predstavnici u Kongresu ne se biraju u isto vrijeme. Nešto najsličnije općim parlamentarnim izborima u SAD-u su „midterm“ – izbori u sred mandata predsjednika.

Na midterm izborima bira se veći 35 od 100 članova Senata i svih 435 članova Predstavničkog doma. Na midterm izborima održanima jučer mnoštvo je pobjednika. Prije svega, pobjedu su proglasili svi izabrani kandidati.

Kao pobjednike predsjednik Trump proglasio je svoju Republikansku stranku koja je zadržala većinu u Senatu. S druge strane, pobjedu su proglasili i Demokrati koji su prvi put nakon 8 godina osvojili većinu u Predstavničkom domu koji je kud i kamo važnije tijelo.

Međutim, pravi pobjednici ovih izbora zapravo su razne manjine i osobe ugroženih prava. Jared Polis izabran je za guvernera savezne države Kolorado. Polis je prvi otvoreno gay muškarac izabran za guvernera, druga gay osoba izabrana za guvernera i prvi jevrej izabran za guvernera Kolorada.

Od 435 članova Predstavničkog doma američkog Kongresa njih najmanje 96 u ovom sazivu biti će žene, što je rekordan broj žena u ovom domu.

Alexandria Ocasio-Cortez izabrana je u 29. godini kao najmlađa zastupnica u Predstavničkom domu u povijesti SAD-a. Sharice Davids i Debra Haaland postale su prve indijanke izabrane u Predstavnički dom.  Rashida Tlaib i Ilhan Omar postale su prve muslimanke izabrane u Predstavnički dom.

Po svemu sudeći visoka politika Sjedinjenih Američkih Država više nije rezervirana samo samo starije bijele heteroseksualne muškarce kršćane. Izbor gay guvernera, indijanki, muslimanki i najmlađe zastupnice ikad pokazuju promjenu političke klime u SAD-u, usprkos nastojanjima predsjednika Trumpa.

Sve se mijenja, pa tako i politika u SAD-u. Koliko će izabrane zastupnice zaista biti uspješne u Predstavničkom domu, vidjet ćemo u narednom periodu. Vrijedi spomenuti da je očekivanu pobjedu ostvario i senator Bernie Sanders iz Vermonta koji zaista jeste bijeli stariji heteroseksualni muškarac, ali je cijelu svoju karijeru posvetio borbi za prava radnika i manjina.

Foto: Izabrane kandidatkinje Foto: ABC 

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top