You are here
Home > Društvo > Vizija Panonskih jezera jedne djevojčice iz 1974. godine

Vizija Panonskih jezera jedne djevojčice iz 1974. godine

Često se dešava da su djeca daleko ispred svog vremena i da jasnije od odraslih vide budućnost. Međutim, primjer tuzlanske djevojčice Desanke Bojić tako dobro je predvidio budućnost Tuzle da ostavlja bez teksta.

Grad Tuzla, Bosna i Hercegovina, dugo je bio poznat kao sjedište teške industrije, mjesto zagađenog zraka, zagađene vode i zagađenog tla. U Tuzli je postojalo nekoliko teških zagađivača koji su predstavljali opasnost za čitavu regiju.

Upravo u tako zagađenom gradu, djevojčica Desanka Bojić je 1974. godine, točno do u detalj predvidjela razvoj turizma u Tuzli koji će se desiti za točno 29 godina. Okružena dimnjacima termoelektrane, hemijskom industrijom, livnicom čelika i rudnicima uglja, ova djevojčica je detaljno predvidjela kako će se u Tuzli izgraditi slana jezera i razviti turizam.

I ne samo to, Desanka Bojić predvidjela je uz slana jezera njihov ambijent, zelenilo, dolazak turista i ljetnu popunjenost smještajnih kapaciteta u gradu. Također je predvidjela i dolazak velikog broja djece na slana jezera. Čak je točno predvidjela i naziv kulturne manifestacije koja će biti osnovana više od 30 godina kasnije- „Ljeto u Tuzli“. Djevojčica je točno pogodila i da će se slana jezera u Tuzli reklamirati kao more.

Pjesmica “Kad bih mogla” Desanke Bojić iz 1974. godine

Na turskom jeziku riječ Tuz znači sol, po čemu je i sam grad Tuzla dobio ime. Sol je bila i osnovna sirovina hemijske industrije u gradu. Od 2003. godine sol je postala i oslonac turizma u Tuzli. Vizija Desanke Bojić počela se ostvarivati 2003. godine.

Naime, te godine otvoreno je prvo Panonsko jezero u samom centru grada. Radi se o jedinom umjetnom slanom jezeru-kupalištu u Europi. Sljedećih godina kompleks je proširen sa još 2 jezera, slanim slapovima, sojeničkim naseljem, arheološkom zbirkom, teretanama na otvorenom, velikim dječjim parkom i mnogim drugim sadržajima.

Za prvih 15 godina postojanja Panonska jezera imala su više ulazaka nego što Bosna i Hercegovina ima stanovnika, a samo 2018. godine više ulazaka nego što Tuzla ima stanovnika.

Vrijednost Panonskih jezera prepoznao je UN koji je projekt 2012. godine nagradio Ulysses nagradom Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih naroda kao drugi najbolji turistički projekt na planetu.

U samoj Tuzli prvih godina postojanja Panonskih jezera postojalo je pitanje ko se sjetio ovog izuzetno uspješnog projekta- tadašnji (i sadašnji) gradonačelnik Jasmin Imamović ili prethodni gradonačelnik Selim Bešlagić.

Po svemu sudeći Panonskih jezera nisu se sjetili ni Imamović ni Bešlagić, nego Desanka Bojić i to davne 1974. godine.

Na facebooku smo pronašli fotografiju pjesmice iz tuzlanskih novina Front Slobode 1974. godine. Vjerojatno se radi o pjesmici tadašnje učenice osnovne škole. U svojoj pjesmici „Kad bih mogla“ Desanka Bojić kaže:

“Tuzla puna slanih izvora
samo nema nigdje blizu mora
ja bih more kraj Tuzle želila
i okolo puno zelenika

Kad bih mogla te slane izvore
proširiti u veliko more
neka dođu i dječica strana
neka vide da je voda slana.

Pecali bi mi sa Ilinčice
svakojake u moru ribice
divili se tuzlanskom ljetu
panorami najljepšoj na svijetu

Kad bi moglo to bi biti zaista
imali bi mi mnogo turista
punili bi sve tuzlanske dvore
sam da vide u sred Bosne more.”

Tako je davne 1974. godine pjesmica jedne djevojčice točno predvidjela Panonska jezera, manifestaciju „Ljeto u Tuzli“, razvoj turizma u gradu i „more“ sred Bosne. Da li su gradonačelnici posudili ideju iz ove pjesmice ili su i oni i djevojčica Desanka imali sličnu maštu, stvarno ne znamo.

Ono što znamo jeste da se radi o jako lijepoj pričici iz prošlosti Tuzle u kojoj je mašta jedne djevojčice postala lijepa stvarnost. Ko zna kakve su još dobre stvari djeca u stanju zamisliti, samo da ih znamo poslušati. Jedino što ova djevojčica nije pogodila su ribe. U panonskim jezerima ih nema, barem za sad.

 

Foto: Panonska jezera u Tuzli. Izvor: Panonika facebook stranica

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top