You are here
Home > Politika > Gubi li Francuska jednu od svojih poslednjih kolonija?

Gubi li Francuska jednu od svojih poslednjih kolonija?

Danas se održava referendum u Novoj Kaledoniji, francuskoj koloniji u Tihom okeanu. Nova Kaledonija predstavlja grupu ostrva istočno od Australije. Od Francuske je udaljena oko 18 000 km. Pod Francuskom upravom Nova Kaledonija se nalazi od 1853. godine.

Nova Kaledonija bogata je rudom nikla, veoma značajnom za izradu elektronski uređaja.

Od ukupno oko 269 000 stanovnika pravo glasa ima oko 175 000 ljudi. Prema podacima iz 2014. godine većinu stanovništva čine pripadnici plemena Kanak (39%), koji se zalažu za nezavisnost od Francuske. Drugu najveću grupu čine evropski doseljenici i njihovi potomci (27%).

Referendum je direktna posledica četvorogodišnjeg sukoba na ovom arhipelagu 1980-ih godina i nije prvi referendum održan u Novoj Kaledoniji. Prvi referendum održan je 1987. godine. Čak 98.3% glasača izjasnio se za ostanak u Francuskoj, mada je referendum obeležila mala izlasnost i bojkot separatista.

Anketa sprovedena prethodnog meseca pokazuje da je između 69 -75 % stanovništva protiv nezavisnosti ovog otočja. Prema dogovoru iz 1987. godine u slučaju da ni na ovom referendumu ne bude izglasana nezavisnost novi referendum može biti održan još dva puta, i to 2020. i 2022. godine.

Ostaje vidjeti hoće li Francuska izgubiti jednu od svojih poslednjih kolonija. Rezultati referenduma biće poznati večeras.

Foto: Noumea, administrativni centar Nove Kaledonije. Izvor: Smart Travel 

Autor: G.P.

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top