You are here
Home > Kultura > Pitralon: kolonjska ili bojni otrov?

Pitralon: kolonjska ili bojni otrov?

Reklama za Pitralon u časopisu Glorija iz 1968. godine

Pitralon” je bio standardni losion poslije brijanja u socijalističkoj Jugoslaviji. Radilo se o licenci legendarnog njemačkog after shavea nastalog početkom 20. st. Bio je poznat po tome što bi ste poslije njegove primjene mirisali poput benzinske crpke.

Još gore od samog mirisa ove kolonjske vode je njeno ime- pitralon, koje više zvuči kao naziv za bojni otrov.

Pitralon” se koristio kada ništa drugo nije bilo pri ruci poslije korištenja žileta. Mnogi su davali prednost rakiji pred “Pitralonom“. U vojsci su ga oni koji su imali ozbiljnijih problema s alkoholom čak i pili.

Usprkos tome ova reklama za „Pitralon”, objavljena na zadnjoj stranici zagrebačkog časopisa „Globus” iz siječnja 1963., jednostavno je impresivna. Obratite pozornost na prsten na muškarčevoj ruci dok ga gleda mlada djevojka. Ukratko, ako koristiš „Pitralon” i premda si star i oženjen mlade koke padaju. Ekipa iz Mad Mena drop dead.

Zanimljivo je spomenuti da je brend Pitralon opstao do danas, a kod nas je poznat i pod nazivom “Ralon” koji je koliko toliko prihvatljiviji uhu i ne zvuči kao bojni otrov. Koliko god danas djelovao smiješno, “Pitralon” je u Jugoslaviji ipak imao kultni status među muškarcima.

Foto: Njemačka reklama za Pitralon. Izvor: Pinterest

 

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top