You are here
Home > Priroda > 48 načina za korištenje zmajske krvi

48 načina za korištenje zmajske krvi

Mitologija o zmajevima široko je rasprostranjena među ljudskim zajednicama širom planete. Mnoštvo naroda imalo je narodna vjerovanja o zmajevima ili stvorenjima sličnim zmajevima. Jedna od teorija koja ovo objašnjava jeste i to da zmaj u sebi objedinjuje tri najveća predatora praljudi- velike zmije, mačke i ptice.

Serijali o Harry Potteru samo su dio suvremenih djela koja spominju zmajeve. Tako je u Harry Potteru čuveni čarobnjak Albus Dumbledore smislio 12 načina za korištenje zmajske krvi.

Zmajska krv pokazala se dobrim saveznikom i u našem, stvarnom svijetu. Ljudi su već iscrpili dostupne vrste antibiotika. Već postoje bakterije imune na sve poznate antibiotike. Daljni razvoj ovih vrsta bakterija mogao bi izazvati katastrofalne posljedice.

Rutinske operacije poput operacije slijepog crijeva mogle bi ponovno postati smrtonosne. Razne infekcije i bakterijske upale također. Zbog toga znanstvenici širom svijeta tragaju za novim izvorima antibiotika. Dio rješenja pronašli su u – zmajevima.

Barney Bishop i Monique van Hoek sa George Mason Univerziteta u Virginiji, SAD, istraživali su stvarne zmajeve- komodo zmajeve, najveću živuću vrstu guštera koja je upravo zbog svoje veličine i dobila naziv zmaj.

Komodo zmajevi love veće životinje poput jelena hvatajući ih za vrat. Ukoliko se plijen uspije osloboditi, zmajevi je ne progone već je jednostavno prate. Kombinacija njihovog otrova i bakterija iz njihove sline ubit će plijen nakon nekog vremena.

Istraživači su primijetili da su komodo zmajevi s druge strane potpuno imuni na te iste bakterije kao i na ugrize drugih komodo zmajeva.

Većina životinja u svojoj krvi ima antimikrobske peptide, jednostavne proteine koji ih štite od infekcija. Međutim, komodo zmajevi bi mogli biti šampioni u broju ovih peptida.

Doktor Bishop je u suradnji sa farmom krokodila iz Svetog Augustina na Floridi nabavio zmajsku krvi i proveo detaljna ispitivanja peptida. Pronašao je čak 48 peptida u zmajskoj krvi koji bi se mogli koristiti u medicinske svrhe. To je 36 više od Dumbledora.

Testirajući samo 8 pronađenih peptida na otpornim bakterijama, znanstvenici su ustanovili da je svih 8 djelovalo i zaustavilo rast bakterija. Dr. Bishop i dr. van Hoek objavili su svoje istraživanje u Žurnalu proteomskih istraživanja (The Journal of Proteome Research)

Pokazalo se da zmajska krv stvarno ima ljekovita svojstva, baš kao i u serijalima Harry Pottera.

Foto: Komodo zmaj. Izvor: Time travel turtle

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top