You are here
Home > Kultura > Kintsugi- Drevna japanska umjetnost sastavljanje slomljene keramike

Kintsugi- Drevna japanska umjetnost sastavljanje slomljene keramike

Ispadanje keramičkog tanjura, vaze, čaše ili posude obično znači kraj za taj komad posuđa. Šteta i žalost su još veći ako se usput radi o nekom vrijednom komadu keramike ili komadu keramike za koji smo posebno vezani.

Kintsugi srce

Youtube i facebook savjeti o lijepljenju keramike naravno ne funkcioniraju. Potapanje u mlijeko neće spasiti vašu polomljenu vazu. Međutim, drevna japanska umjetnost sastavljanja razbijene keramike hoće.

Kintsugi vaza

Kintsugi se kao posebna umjetnička tehnika u Japanu počeo razvijati prije 5 stoljeća. U doslovnom prijevodu kintsugi znači „zlatno spajanje“. Prema legendi japanski šogun Ashikaga Yoshimasa iz 15. vijeka poslao je razbijenu posudu za čaj u Kinu na popravak.

Nakon nekog vremena kineski majstori su mu vratili posudu zalijepljenju metalom. Posuda je bila toliko ružna da su japanski majstori odlučili pronaći ljepši način za sastavljanje razbijene keramike.

Tehnika kintsugi podrazumijeva sastavljanje razbijene keramike zlatom. U japanskoj filozofiji kintsugi nije stvaranje novog umjetničkog djela nego samo još jedan događaj u životu posude koja i nakon lijepljenja zlatom ostaje posuda. Kintsugi tako zapravo slavi nesavršenost u životu i umjetnosti.

Bez obzira na filozofiju iza kintsugija, nakon lijepljenja keramike ovom drevnom i skupocjenom tehnikom nastaju lijepa umjetnička djela sa neobičnim zlatnim šarama, često ljepša od orginalnih posuda. Kintsugi je do danas ostao popularan umjetnički pravac u Japanu, a inspirirao je i neke kanadske i američke rock bendove koji su pjesme nazivali kintsugi. Također, 6. epizoda druge sezone popularne tv serije Man in the high castle (Čovjek u visokom dvorcu) nosi naziv Kintsugi.

Foto: Posuda sastavljena kintsugi tehnikom. Izvor: My modern met

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top