You are here
Home > Politika > Da li će SDP HR izumrijeti?

Da li će SDP HR izumrijeti?

Ako me sjećanje ne vara (a moglo bi me prevariti)bilo je to 1986. Tada sam još pohađao srednju školu i u naš razred u Križanićevoj ulici u Zagrebu došla je skupina anketara. Podijelili su nam prilično opsežne upitnike. Jamčili su nam anonimnost moleći nas da na pitanja odgovaramo izravno i iskreno. Za ono doba pitanja su bila prilično delikatna. Da li vjeruješ u Boga? Da li ideš u crkvu? Tvoj stav o predbračnoj spolnosti i sl.

Naredne godine objavljeni su rezultati opsežne ankete provedene među mladom populacijom ondašnje Socijalističke Republike Hrvatske. Za tadašnji režim rezultati su bili šokantni. Mladi su bili pretežno vjernici i kao najvišu vrijednost isticali su obitelj. Zar je to rezultat komunističke indoktrinacije u proteklih četrdeset godina?

Gotovo jednako zgražanje možemo isčitati i iz članka u „Jutarnjem listu“ koji se bavi činjenicom da je na predsjedničkim izborima čak 60% mladih podržalo kadidadata desnice Kolindu Grabar Kitarović. Istraživanja pokazuju kako su mladi protiv pobačaja, za brak (u koga doduše neradno stupaju) i sl. To se pak objašnjava odrastanjem mladih u „Tuđmanovskim“ devedesetima i utjecajem vjeronauka!

Dakle, relativan „konzervativizam“ mladih nije nedavna pojava. Možda bi se ipak trebalo odmaknuti od predstave o ljevici kao o pokretu mladih. Zašto ne bi upravo životno iskustvo, susret s okrutnom svakodnevicom bio okidač onog „lijevog“ u svakoj osobi? Časopis „Der Spiegel“ je tipičnog njemačkog socijaldemokrata opisao kao umirovljenika koji stoji za štandom. Oni koji bolje poznaju prilike u SDP-u Hrvatske znaju da to velikim dijelom odgovara i stvarnosti hrvatskih socijaldemokrata.

Znači li to da klasičnoj socijaldemokratskoj ljevici u Europi i Hrvatskoj prijeti izumiranje? I to bi se moglo dogoditi. Zato stranke posvećuju posebnu pozornost svom podmladku. U slučaju SDP-a to je Forum mladih. Njegova bi osnovna uloga trebala biti prenošenje socijaldemokratskih vrijednosti i politika među mlađom hrvatskom populacijom. Na žalost današnji SDP-ov Forum mladih više je moćna unutarstranačka lobistička mašina nego činitelj promjena u načinu razmišljanja mladih u Hrvatskoj. Šteta.

Foto: Davor Bernardić, predsjednik SDP-a Hrvatske. Izvor: Dnevnik.hr

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top