You are here
Home > Priroda > Ekologija > Švicarci pokrivaju glečere dekama

Švicarci pokrivaju glečere dekama

Posljednjih 8 godina stanovnici švicarskih Alpa svakog ljeta pokrivaju glečere bijelim dekama. Ova neobična mjera pokušaj je zaustavljanja topljenja glečera koji su zbog globalnog zatopljenja sve ugroženiji.

Bijele deke zamišljene su kao zaštita od sunčevih zraka i topline. Švicarski geolog David Volken smatra kako ova neobična mjera vjerojatno djeluje. Volken je za Agence France-Presse izjavio kako deke smanjuju ljetno topljenje glečera za oko 70%.

Samo topljenje glečera ljeti nije ništa neobično. Međutim, usljed globalnog zatopljavanja ljetno topljenje je postalo jače od zimskog obnavljanja leda te su glečeri počeli nestajati.

Glečer Rohne od 1856. izgubio je 350 metara leda, od čega čak 29 metara u posljednjih 10 godina. Pokrivanje glečera dekama nije samo švicarski izum. Dijelovi Njemačke i Italije primjenjuju istu metodu, a dio geologa zagovara da se i grenlandski glečeri prekriju dekama tokom ljeta.

S porastom temperatura usljed globalnog zatopljenja sve su jači i pozivi znanstvene zajednice da se oštro intervenira s arktičkim ledom čije otapanje bi moglo izazvati nevjerojatne promjene klime.

Postoje prijedlozi da se pumpama na solarni pogon zimi po ledu doprema morska voda kako bi se veće količine leda formirale za vrijeme niskih temperatura. Drugi prijedlog je izgradnja podvodne barijere koja bi spriječila morsku vodu da otapa glečere i odvaja veće komade leda od ukupne mase.

Kako globalno zatopljenje postaje sve veći problem, sve potrebnijim i važnijim postaju i ovakvi naizgled neobični projekti kojima je cilj ublažiti posljedice globalnog zatopljenja.

Foto: Švicarski glečeri pokriveni dekama. Izvor: World economic forum

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top