You are here
Home > Društvo > Komunizam i pobačaj

Komunizam i pobačaj

Legalan pobačaj hrvatska desnica nastoji predstaviti i kao izraz komunističkih zabluda usko povezanih s boljševizmom. Navodi se kako je prva veća zemlja u kojoj je ova praksa legalizirana bila Sovjetska Rusija. Od tuda se navodno legalan pobačaj počeo širiti diljem svijeta.

Da li stvari stoje baš tako? Komunizam i legalan pobačaj ne idu nužno ruku pod ruku. Pojedini komunistički režimi ne samo što nisu simpatizirali pobačaj nego su, u njegovom sprečavanju, koristili vjerojatno najgrublja, radikalna sredstva. Poznat je primjer albanskog komunističkog diktatora Envera Hoxhe koji je, u težnji da stvori veliku i brojnu naciju dostojnu njegova ega, strogo progonio pobačaj.

Ekstreman u progonu pobačaja, bio je i rumunjski vlastodržac Nikolae Ceausescu. Poput Hoxhe i on je želio dominirati daleko većom nacijom od one kojom je vladao. 1966. zabranio je pobačaj svim ženama mlađima od 42 godine (kasnije je ograničenje podigao na 45 godina) i koje imaju manje od četvero djece. Žene su bile podvrgavane redovitim ginekološkim pregledima kako bi se utvrdili mogući ilegalni prekidi trudnoće. Tim pregledima obvezatno je prisustvovao i predstavnik komunističke partije! Onim doktorima, u područjima gdje priraštaj nije bio očekivano visok, smanjivane su plaće.

Rezultat? Stanovništvo se nije povećavalo, a Rumunjska je imala najveću stopu pobačaja u Europi. Smatra se kako je u Rumunjskoj od posljedica nestručnih pobačaja između 1966. i pada Ceausescua umrlo deset tisuća žena. Na tisuću porođaja dolazilo je čak 25 mrtvorođenih beba. U komunističkoj Albaniji bilo je pobačaja više nego ikad, što je morao priznati i sam Hoxhin režim.

Legalizacija ili zabrana pobačaja nema veze s komunizmom. Zabrana pobačaja dio je pokušaja vlasti za pojačanom kontrolom života pojedinca. Legalan pobačaj zapravo smanjuje njihov broj. U pravilu, protivnici pobačaja, nisu motivirani etičkim motivima nego potrebom da “nas”bude više nego “njih” kao što je bio slučaj kod Hoxhe i Ceausescua.

I da, Željka Markić je dio kampanje za zabranu brakova homoseksualnih osoba u Rumunjskoj. Rumunje straši Ceausescuom. Da li ih nastoji prepasti i njegovom politikom prema pobačajima? Naravno, pod zloglasnim diktatorom homoseksualizam je bio zabranjen i progonjen. Možda su ipak srodne duše?

Foto:  Ceausescu i Željka Markić. Izvor: Marin Knezović Blog

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top