You are here
Home > Politika > Hoće li kandidati ispuniti čudna predizborna obećanja?

Hoće li kandidati ispuniti čudna predizborna obećanja?

Obećavanje svega i svačega pred izbore nije samo karakteristično za našu regiju. I zapadni političari imaju sličnu praksu. Tako je Donald Trump obećavao izgradnju zida na granici s Meksikom pa još da će Meksiko platiti taj zid.

Naravno, od ovog obećanja nije bilo ništa. Još u toku kampanje Meksiko je odbacio takvu mogućnost. Ovo međutim nije spriječilo Trumpa da obećanje ponavlja. A ni glasače da ga izaberu.

Jednako tako čudna predizborna obećanja u Bosni i Hercegovini nisu spriječila glasače da izaberu kandidate koji su ih davali.

Damir Nikšić, a o čemu smo već pisali, obećao je povećanje inteligencije nakon izbora. Prema posljednjim rezultatima Centralne izborne komisije Nikšić je ostvario gotovo nemoguće, pobijedio sistem i ušao u Skupštinu kantona Sarajevo.

Naime, prema posljednjim izmjenama izbornog zakona kandidat da bi se pomjerio na formalno otvorenoj listi mora dobiti najmanje 20% glasova te liste. Od ukupno, za sad, 14.474 glasa koliko je osvojio SDP, Damir Nikšić ima 2.904 glasa. To je točno 20,06% što je dovoljno da se Nikšić pomjeri sa 10. na 2. mjesto na listi i uđe u Skupštinu kantona.

Vidjet ćemo hoće li zaista inteligencija građana biti veća nakon 4 godine nikšićevog mandata.

Još neobičnije obećanje dao je Saša Magazinović, predsjednik Glavnog odbora SDP-a. Na predizbornom skupu Magazinović je obećao glasačima da će javno pojesti glasačku kutiju ako Šefik Džaferović pobijedi Denisa Bećirovića u utrci za člana Predsjedništva BiH. Džaferović je pobijedio.

Ako Magazinović odluči pojesti i glasačke listiće iz kutije vjerojatno mu neće biti ništa budući da je glavni sastojak papira celuloza koja se i inače nalazi u ljudskoj ishrani. Kore voća i povrća su od celuloze. Sama farba na listićima malo je otrovnija i mogla bi naškoditi Magazinoviću.

Međutim, najveći problem ovog poduhvata je sama obećana glasačka kutija koja je od plastike. Plastika nije jestiva. Jedenje većih količina plastike oslobodilo bi mnoštvo kemijskih spojeva koji bi Magazinoviću mogli uzrokovati astmu, karcinom i hormonske poremećaje.

Za razliku od jedenja glasačke kutije koje bi prema obećanju trebalo uslijedit odmah, Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, obećao je do 2026. čak milijun radnih mjesta i prosječnu plaću od 1450 KM. Kandidati ove stranke obećavali su nove kilometre autoputa, pomirbu naroda, ulazak u Europsku Uniju i NATO savez.

Za razliku od kandidata koji su obećavali ako pobijede, predsjednik HDZ-a Dragan Čović obećavao je ako izgubi. U slučaju gubitka izbora, koje je izgubio, Čović je najavio da će HDZ pokrenuti „Plan B“, bez objašnjenja što plan B stvarno znači. Ostaje pričekati da vidimo hoće li se misteriozno obećanje ostvariti.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, obećavao je otkaze i smanjenja penzija glasačima ako ne glasaju za njega. Budući da je 263.283 ili 43,05% glasača dalo glas njegovom protukandidatu Mladenu Ivaniću vidjet ćemo hoće li svih više od 250.000 ljudi dobiti otkaze i da li će im biti oduzeta povećanja penzija.

Povećanje inteligencije, jedenje glasačke kutije, milijun radnih mjesta, misteriozni Plan B i otkazi svakako nisu obećanja koja se sreću svaki dan.

Foto: Prije i poslije izbora. Izvor: Pitribe

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top