You are here
Home > Politika > Kad nezreli vode stranku…

Kad nezreli vode stranku…

Postoji mnoštvo načina da se politička stranka samouništava. Izbor loših kadrova svakako je jedan od najbržih metoda. I to se dešava često. Dovoljno je pogledati SDP Hrvatske na čelu sa Davorom Bernardićem ili Demokratsku stranku u Srbiji nakon Borisa Tadića.

Ono što se međutim ne dešava često jeste da se na čelu stranke nalaze nezrele osobe. Ne psihološki nezrele osobe nego politički nezrele osobe. Ovo se ipak dogodilo SDP-u Bosne i Hercegovine koji je na mjesto generalnog sekretara izabrao Irfana Čengića.

Generalni sekretar SDP-a BiH glavni je operativac stranke. Na ovu dužnost Irfan Čengić izabran je 2014. godine kada je imao samo 22 godine. Sama starost nije problem.

Daleko veći problem pokazalo se to što Irfan Čengić nije imao nikakvog političkog iskustva kada je preuzeo operativno rukovođenje najvećom opozicionom strankom u Bosni i Hercegovini.

Prije imenovanja na dužnost generalnog sekretara SDP-a BiH Čengić je bio vijećnik u općinskom vijeću općine Stari grad Sarajevo te predsjednik općinskog foruma mladih SDP-a BiH.

Politička nezrelost Irfana Čengića mogla se vidjeti danas u banalnom primjeru. Naime, prozori općinskih organizacija SDP-a i SDA u Sarajevu nalaze se jedan preko puta drugog. Glavni operativac, generalni sekretar SDP-a BiH, jedne od najvećih stranaka u državi izborni dan provodio je nad*ebavajući se sa nekim istim takvim iz SDA.

Naime, Čengić i njegov kontra-protivnik iz SDA cijeli dan su jedan drugome lijepili poruke i provokacije na prozore. Ova tema došla je na portale i na press konferenciju Irfana Čengića nakon prestanka izborne šutnje.

Čengić je tvrdio da su SDA i SDP provocirali jedni druge, ali da je SDA provokacije snimila i poslala u medije. Nad*ebavanje s prozora na prozor, provociranje i budalasanje, dospjelo je na veoma važnu prvu postizbornu press konferenciju jedne od najvećih stranaka u državi.

Nije problem što su Čengić i njegov protivnik iz SDA lijepili gluposti po prozorima i provocirali jedni druge. Snimljeno je kako Čengić lijepi plakatu „El fatiha za Šefika Džaferovića“ i „Ja mu neću halaliti“, aludirajući na „političku sahranu“ SDA-ovog kandidata za člana predsjedništva BiH.

Problem je što to radi generalni sekretar SDP-a Bosne i Hercegovine i pritom se po fotografijama očito odlično zabavlja. Po svemu sudeći za Irfana Čengića politika se svodi na nad*ebavanje sa Strankom Demokratske Akcije i dokazivanje koji ima veći… rezultat na izborima.

Takve dječačke fore možda su mogle biti normalne u lokalnom forumu mladih. Međutim, ovdje se radi o čovjeku koji je važan faktor u kreiranju državnih politika. Politička nezrelost je brutalno vidljiva.

Drugi čovjek jedne od najvažnijih stranaka u državi bavi se lijepljenjem plakata po prozorima i provociranje protivnika. Umjesto da se ponaša kao odgovoran političar na dan važnih izbora, Irfan Čengić se ponašao kao nezreli stranački aktivist.

Lijepljenje spornog plakata možete pogledati na linku:

https://www.faktor.ba/vijest/irfan-cengic-poput-vandala-sramna-poruka-upucena-sefiku-dzaferovicu/6323

P.S. Ispričavamo se zbog korištenja pojma nadjebavanje. Prikladniji jednostavno nismo mogli naći. Naš jezik nema riječ koja bi bolje opisala uzaludno nadmetanje radi dokazivanja samome sebi.
Foto: Irfan Čengić. Izvor: Narod.ba 

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top