You are here
Home > Kolumne > Vedad Pašić pozvao građane da ne glasaju za zastupnike koji su odbili pomoći djeci s autizmom

Vedad Pašić pozvao građane da ne glasaju za zastupnike koji su odbili pomoći djeci s autizmom

Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, profesor doktor Vedad Pašić, na svom facebook profilu pozvao je glasače iz Tuzlanskog kantona da ne glasaju za zastupnike iz ovog kantona koji su 2018. godine glasali protiv amandmana na budžet koji su trebali osigurati sredstva za djecu s autizmom.

Objavu profesora Pašića, koji je i sam otac dječaka s autizmom, prenosimo u cjelosti:

U susret izbornoj šutnji, potsjetit ću Vas na ovih 10 poslanika iz TK u Parlamentu Federacije, koji su svi odreda glasali protiv amandmana na budžet 2018. godine (ili bili suzdrzani, što mu dodje isto), a koji bi pomogao djeci sa autizmom.

Neki od njih su i na ovim izborima kandidati, na različitim nivoima, ispred različitih stranaka, od kojih su neke potpuno nove. Sve vas najponiznije molim, čak i ako ste planirali glasati za njihove stranke, da ni u kom slučaju ne glasate za ove političke nikogoviće, koji su još na mnogo različitih načina pokazali da ne zavređuju biti naši legislativni predstavnici.

Ovim konkretnim, a meni lično najbolnijim načinom, stavili su za vijeće vijekova na stranu nepravde i odsustva ljudskosti i saosjećanja sa najosjetljivijim segmentom stanovništva – djecom sa poteškoćama u razvoju i učenju.

Glasali su protiv mog petogodišnjeg sina, mog anđela, te njegovih nevinih i divnih drugarica i drugova.

Ne zavrjeđuju ničiji glas. Nisu ga ni prije. Radujem se sto ću ih kad tad vidjeti na smetljištu političke scene naše države. Jer samo tu pripadaju.

Toliko od mene pred izbore. Na koje trebate, ne čakštavise MORATE izaći. I ne glasati za ove barabe.

Njihova imena su:

 1. Arapčić Tarik
  2. Ibrahimović Muhamed
  3. Kukić Mirsad
  4. Omerović Rasim
  5. Osmanović Ismet
  6. Pirić Elzina
  7. Suljagić Osman
  8. Isaković Hasida
  9. Kavazović Šemsudin
  10. Razić Sanel

Ovakav građanski aktivizam koji prevazilazi okvire stranaka i politike te se bori direktno za rješavanje konkretnih problema mogao bi biti dio rješenja u Bosni i Hercegovini. Izdvajanje sredstava za djecu s autizmom nije ni stranačko ni političko ni nacionalno pitanje već pitanje ljudskosti. Svaki zastupnik bi morao biti kažnjen od strane glasača ako zanemari ljudskost u svom poslu za koji je dobro plaćen.

Autizam je razvojni poremećaj kojeg karakteriziraju problemi sa socijalnom interakcijom i komunikacijom te ponavljajuće ponašanje. U razvijenim zemljama 1,5% djece ima dijagnostifikovan autizam. Sam autistični poremećaj nije povezan s inteligencijom, a dio istraživanja pokazuje kako su autistične osobe iznadprosječno inteligentne.
Foto: Vedad Pašić. Izvor: Facebook 

 

2
Dodajte komentar

2 Komentari
0 Odgovori
0 Pratioci
 
Komentar sa najviše odgovora
Najaktuelnija diskusija
1 Autori komentara
  Pretplati se  
najnoviji najstariji sa najviše glasova
Isključi obavijesti
Mikica

Strasno prof. Sva sreca pa ja ne znam ni jedno od ovih imena. Inace sam antipoliticar ali eto makar da ne zloupotrijebe moj glas za nekog koga oni hoce

[…] Vedad Pašić pozvao građane da ne glasaju za zastupnike koji su odbili pomoći djeci s autizmom […]

Top