You are here
Home > Politika > Ko će pobijediti na izborima u Bosni i Hercegovini?

Ko će pobijediti na izborima u Bosni i Hercegovini?

Građani Bosne i Hercegovine danas biraju novu vlast. Ili barem misle da biraju. Većina glasača, analitičara, kandidata i stranačkih lidera pita se ko će pobijedini na izborima. Istina je ipak malo brutalnija.

U Bosni i Hercegovini postoji toliko mnogo razina vlasti za koje se danas glasa. Biraju se skupštine 10 kantona, donji dom federalnog parlamenta, donji dom državnog parlamenta, skupština Republike Srpske, predsjednik Republike Srpske i tri člana predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Ali izbori se ne završavaju zatvaranjem birališta večeras. Nakon zatvaranja birališta izborni proces se nastavlja. Kantonalne skupštine biraju članove gornjed doma federalnog parlamenta, Doma naroda, a na isti način biraju se i članovi državnog gornjeg doma naroda.

Za razliku od većine drugih zemalja, rezultati izbora u Bosni i Hercegovini neće biti poznati mjesecima. Večeras do ponoći Centralna izborna komisija neće objaviti potpune rezultate izbora. Tek u narednim sedmicama bit će poznato okvirno koliko su koje liste osvojile glasova, ali ne i ko je sa tih listi ušao u parlamente.

Čak i kada se u narednim mjesecima točno utvrdi koji kandidati su s kojih lista ušli u parlamente, neće biti poznato tko ulazi u presudno važne Domove naroda. Za njih se delegati biraju tek kad se formiraju skupštine kantona,  Narodna skupština Republike Srpske i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Nakon toga federalni parlament bira predsjednika i dva podpredsjednika Federacije BiH.

Čak i kada se svi ti procesi biranja završe i ako se završe jer se zna dogoditi da stranke blokiraju izbor delegata u federalni Dom naroda, opet se neće znati ko je pobijedio.

Još u izbornoj noći većina stranaka proglasit će pobjedu. Odmah večeras nakon zatvaranja birališta stranački lideri proglašavat će pobjede u utrci za razne parlamente i državno predsjedništvo i optuživati druge za krađe glasova.

Većina će biti zadovoljna rezultatom, reći će kako njihove stranke napreduju i kako su u datim okolnostima ostvarile historijske rezultate. Naći će par primjera gdje su „dobro prošli“ i isticati ih kao uspjeh.

Naizgled, totalni kaos. I jeste. Ali probajmo se na trenutak izdići iznad svog tog rasula od BH izbora. Ako pogledamo ukupnu sliku vidjet ćemo nešto vrlo brutalno- na izborima nije pobijedio niko!

Jedina stranka u Bosni i Hercegovini koja pokušava pobijediti na izborima je Socijal-demokratska partija BiH. Samo SDP BiH ima kandidate za većinu razina vlasti. Većina druh stranaka i ne pokušava dobiti glasove u drugom entitetu ili dijelu države gdje pripadnici jednog naroda nisu u većini.

U stvarnosti je država toliko podijeljena i ima toliko razina vlasti da je na izborima nemoguće pobijediti. Ni jedna stranka ne može osvojiti toliko glasova da sama sastavi vlast. Čak ni razumske koalicije ne mogu sastaviti vlast zbog blokada u domovima naroda.

Hrvatska demokratska zajednica uvijek ima presudan broj delegata u klub Hrvata federalnog Doma naroda, a stranke ljevice u klubu Srba federalnog Doma naroda. Ovo dovodi do toga da su i HDZ i neka stranka ljevice gotovo uvijek nezaobilazni za formiranje federalne vlasti.

Izbore za članove predsjedništva BiH gotovo po zakonu ne može dobiti niko. Biraju se tri kandidata iz dvije izborne jedinice. Logično je da jedna stranka može kandidirati dva kandidata iz dvije izborne jedinice i pobijediti. Recimo srpskog člana koji se bira u RS-u i hrvatskog člana koji se bira u federaciji BiH.

Međutim, onda ostaje treći član, onaj bošnjački, kojeg će izabrati neko drugi. Ako stranka kandidira kandidate i za bošnjačkog i za hrvatskog člana predsjedništva, za njih mogu glasati isti ljudi. Ovo podijeli birače i lako može dovesti da ne prođe ni jedan od ta dva. Zbog toga se samo jednom desilo da ozbiljna stranka kandidira i hrvatskog i bošnjačkog člana.Demokratska Fronta je ovo pokušala i doživjela blamažu jer je njen hrvatski kandidat dobio zanemariv broj glasova.

Brutalna je istina da na izborima u Bosni i Hercegovini neće i ne može pobijediti niko. Nikad u historiji ove zemlje od 1992. do danas ni jedna stranka nikad nije bila ni blizu da pobijedi na izborima. Čak da neka stranka dobije i 51% glasova to nije garancija pobjede.

U Bosni i Hercegovini ni 99% glasova nije garancija za osvajanje vlasti jer onih 1% putem mnoštva mehanizama „zaštite vitalnog nacionalnog interesa“, izbora delegata u domove naroda i veta može blokirati što želi.

Zato dragi glasači, sretno vam glasanje. Trebat će vam.

Foto: Centralna izborna komisija BiH. Izvor: IBNA

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top