You are here
Home > Društvo > Čiji je Tesla?

Čiji je Tesla?

Prema sećanju jednog mog profesora na međunarodnoj konferenciji u Moskvi svi učesnici su prisutnima trebali da prestave zemlju iz koje dolaze. Predstavnici Srbije su, između ostalog, pričali o velikom srpskom naučniku i istraživaču Nikoli Tesli. Zatim su na red došli predstavnici Hrvatske koji su, takođe, pričali o Nikoli Tesli kao značajnom hrvatskom naučniku.

Osim Srba i Hrvata, Grci i Makedonci su na isti način pričali o Aleksandru Velikom. Čak i da se konferencija nije odvila baš ovako, ovo dobro pokazuje koliko svojatamo iste osobe kao „naše“.

Ne samo ljudima iz Azije i Amerike, nego i ljudima iz evropskih zemalja ništa nije bilo jasno. Velikom konferencijskom salom se pronosio žamor u kome se jedino moglo razabrati pitanje koje su mnogi ponavljali, pitanje koje je glasilo: čiji je Tesla?

Nikola Tesla je rođen 1856. godine. Teslina familija potiče iz današnje zapadne Srbije, dok je Teslin otac bio pravoslavni sveštenik. Upravo to je ono na šta se pozivaju svi oni koji pokušavaju da dokažu kako je Tesla bio srpski naučnik.

Država u kojoj je rođen Tesla bila je Habzburška monarhija, koja će nešto kasnije promeniti ime u Austro-Ugarska monarhija. Selo Smiljan, u kome je Tesla rođen, danas se nalazi u Hrvatskoj. To je glavni argument onih koji Nikolu Teslu smatraju hrvatskim istraživačem.

I dok se tako Hrvati i Srbi spore oko toga čiji je Tesla, i jedni i drugi zanemaruju bitnu činjenicu. Naime, u svojoj 28. godini, Nikola Tesla je emigrirao u Sjedinjene Američke Države. Prema tome, u SAD-u Tesla je bio imigrant ili useljenik, koje je ubrzo dobio državljanstvo navedene države. Sva svoja istraživanja Tesla je sproveo na severno američkom kontinentu. Do svih novih otkrića navedeni istraživač je došao u SAD-u, i kao državljanin SAD-a. Iz tog razloga, za Amerikance, Nikola Tesla je američki naučnik srpskog porekla.

Kako bi ste vi odgovorili na pitanje, Čiji je Nikola Tesla?

Autor: G.P.

Foto: Nikola Tesla Izvor: Poslovni dnevnik

1
Dodajte komentar

1 Komentari
0 Odgovori
0 Pratioci
 
Komentar sa najviše odgovora
Najaktuelnija diskusija
1 Autori komentara
  Pretplati se  
najnoviji najstariji sa najviše glasova
Isključi obavijesti
Amir H

Tesla je sam napisao: “Ponosim se svojim srpskim narodom i svojom domovinom Hrvatskom”

Top