You are here
Home > Politika > Sjaši Alija da uzjaše Kurt-a

Sjaši Alija da uzjaše Kurt-a

U Rijeci, 27. novembra 1981. na koncertu Zabranjenog pušenja Nele Karajlić uzviknuo je „Crko Maršal“ namjerno se igrajući s riječima. I crknuto pojačalo i Josip Broz Tito bili su „marke“ Maršal. Osude javnosti i Partije i medija dovele su do otkazivanja koncerata Zabranjenog pušenja.

Podrška omladinskih medija i Slobodne Dalmacije kao i naknadna objašnjenja da se eto ipak radilo o pojačalu spriječili su zatvorske kazne i sudski progon Neleta Karajlića.

Na portalu Zrno soli 30. septembra, oko 18 sati i 22 minute crko je Alija (Izetbegović, da ne bude zabune). Kao što, naravno, Nele Karajlić nije mislio na onog Maršala, tako ni mi ne mislimo na onog Aliju.

Tog dana, u toliko sati, crko je članak Bivša aleja Alije Izetbegovića u Tuzli. Do tog trenutka radilo se o našem daleko najčitanijem članku. Crkavanje članka i njegov silazak na drugo mjesto izazvao je članak Efendija Kurt: muftija i petokraka, vjera i partija.

Za samo dva dana, članak o efendiji Kurtu vidjelo je više ljudi nego članak o Aliji za mjesec dana. Naši poštovani čitatelji su daleko s više entuzijazma kliktali i dijelili članak o efendiji Kurtu nego o Aleji Alijinoj. I na to smo ponosni. Sjaho’ Alija, uzjaho’ Kurt-a.

Naš ponos dolazi od činjenice da se radi o bitno drugačijim člancima. Članak o ulici Alije Izetbegovića koju Tuzlaci ne žele zvati tako nego je zovu „bivša Oktobarska“ izazvao je mnoštvo reakcija. I članak o efendiji Kurtu izazvao je mnoštvo reakcija. Ako usporedimo reakcije, vidjet ćemo bitnu razliku.

Kada smo objavili članak o Aliji, digla se kuka i motika na autora članka i portal. Dio čitatelja sklonih Aliji Izetbegoviću proglasio nas je „jugokomunistima“, „četnicima“, „crvenim kmerima“, „izrodima“, „mrziteljima islama“, „podržavateljima genocida“, „pederima“…

I to su bile blaže reakcije. Jedan dio naših poštovanih čitatelja smatrao je kako ulice u Tuzli treba umjesto po partizanima imenovati po kvislinzima, izdajnicima, nacistima i suradnicima okupatora.

Jedan jako radikalan dio naših poštovanih čitatelja smatrao je kako nas treba „prebijati“, „gaziti“, „ubijati“. Prijetio je u komentarima na članak, u privatnim porukama portalu, pozivao na progon autora članka.

Upravo zbog takvih fanatičnih reakcija nam je drago što je Alija konačno sjaho’. Kultura prijetnji i poziva na progone svih neistomišljenika direktna je ostavština Alije Izetbegovića. Radio on u tom pravcu ili ne, Alija Izetbegović direktno je postigao da poštovaoci njegovog lika i djela masovno pozivaju na ubojstva i progone onih koji su napisali da Tuzlaci Aleju Alije Izetbegovića zovu „bivša Oktobarska“. Šta su sve željeli samoj Tuzli i kako su je nazivali, nećemo ni ponavljati.

Uvaženi čitatelji, a poštovaoci lika i djela Alije Izetbegovića, tako su pokazali svu opasnost njihovih stavova i ideologija za sve one koji nisu kao oni i ne žele postati kao oni.

U nekoj normalnoj državi, oni koji prijete novinarima bili bi sudski gonjeni. U našoj državi, jednoj nam jedinoj domovini Bosni i Hercegovini, takvi slobodno šetaju. Umjesto da tucaju kamen na robiji, „tucaju“ tastature i prijete. Umjesto da oni uzimaju terapiju, tjeraju njihove žrtve da uzimaju terapiju.

E sad, sjaho’ je Alija. Da vidimo kako je to uzjaho’ Kurt-a.  Članak o efendiji Kurtu, za nas potpuno neočekivano, za dva dana prestigao je i Aliju i sve druge članke koje smo objavili. Na članak o tom tuzlanskom muftiji koji je spasio tuzlanske Srbe od progona ustaša nije stigla ni jedna negativna reakcija.

Naprotiv, sve reakcije, ama baš sve, bile su pozitivne. Naši poštovani čitatelji su dijelili članak jer se ponose djelom muftije. I hvala im na tome. Ponosimo se i mi. Članak o muftiji Kurtu pokazao je da se može tražiti zajedništvo, umjesto pozivanja na progone drugačijih.

Ovaj članak objedinio je i vjernike i ateiste, i demokrate i komuniste, i Srbe i Hrvate i Bošnjake i Bosance i Hercegovce i Jugoslovene… Sve ljude, bez obzira na razlike, članak je ujedinio oko ideje da treba biti čovjek prije svega i da treba pomoći drugom čovjeku bez obzira na sve.

Za razliku od članka o Aliji koji ni jednu grupu nije ujedinio oko ničega. Zapravo je članak o Aliji razjedinio sve što je mogao razjediniti. Posvađao je čak i čitatelje međusobno. Kako su prijetili redakciji, radikalniji čitatelji pokušali su prijetiti i drugim čitateljima. Naravno, nisu uspjeli jer smo njihove komentare obrisali, a takve (mahom lažne) profile isključili sa facebook stranice portala.

Nemojte misliti da smo zbog prijetnji odustali. Svaki put kada neko od naših autora napiše argumentiran članak o Aliji (ili bilo kome drugom), naravno da ćemo ga objaviti. Prijetnje (koje se kao i uvijek nisu ostvarile) neće nas zaustaviti. I jesmo tu da otvaramo najkontroverznije teme koje se drugi boje otvoriti.

Uvijek smo željeli biti portal razgovora i razmjene mišljenja. S člankom o efendiji Kurtu to smo i uspjeli. Prevazišli smo konflikt i podjele na našem portalu. Najkonfliktniji članak koji je najviše mržnje izazvao više nije najčitaniji. U tome pronalazimo moralno zadovoljstvo. Poštovani čitatelji, hvala vam na tome.

Kako u “mraku komunizma” Nele nije otišao na robiju za “crko Maršal”, (pojačalo naravno) valjda nećemo ni mi u “svjetlu demokracije” na robiju za “crko Alija” (članak naravno).

Foto: Alija Izetbegović i Skupštinska knjižica efendije Kurta

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top