You are here
Home > Politika > SDA: Selam alejkum pa guzovi Selme Bajrami

SDA: Selam alejkum pa guzovi Selme Bajrami

Stranka demokratske akcije (SDA) neslavno je poznata po promašajima u svojim predizbornim kampanjama. Njen dugogodišnji lider Bakir Izetbegović izbjegava TV debate, a slogane SDA ismijavali su i opozicija i javnost. Nije se teško prisjetiti se slogana „Narod zna“ koji je do danas opstao na facebooku kao simbol ismijavanja SDA.

Kampanja SDA za izbore 2018. godine po mnogočemu je jedinstvena. Predsjednik stranke nije kandidat ni na jednoj razini vlasti. Njegovi javni nastupi u ovoj kampanji obično počinju sa Selam alejkum.

Sam pozdrav „Selam alejkum“ nema nikakvo loše značenje. U arapskom svijetu koriste ga i muslimani i nemuslimani. U prijevodu znači „mir s vama“. Ipak problem ovdje nije ni prijevod ni podrijetlo pozdrava. Selam alejkum u Bosni i Hercegovini koristi se kao islamski vjerski pozdrav. Problem je njegova politička zloupotreba od strane SDA.

S jedne strane predsjednik stranke Bakir Izetbegović predizborne govore počinje sa islamskim vjerskim pozdravom selam alejkum, a zatim na predizbornom skupu SDA pjeva Selma Bajrami. Pjevačica se izvija, uvrće, pokazuje noge i guzove, pjeva o seksu… Ko ne vjeruje, može pogledati na linku Selmu Bajrami kako pjeva okružena SDA plakatima na skupu SDA:

https://www.youtube.com/watch?v=SotLdqg4fPw

Ovakvo ponašanje SDA nije promaklo oku javnosti. Stranka demokratske akcije optužena je za licimjerje i zloupotrebu vjere u političke svrhe. S jedne strane SDA se promovira kao tradicionalna bošnjačka stranka s islamskim i porodičnim vrijednostima, a s druge strane glasače zabavlja turbo-folk kulturom seksa i alkohola.

Ovaj problem nije od jučer i nije vezan samo za SDA. Politika u Bosni i Hercegovini odavno je prestala biti politika i postala je sve. Tako je i vjera postala politika. I turbo-folk je izmiješan s politikom. Politika je zloupotrijebila i vjeru i turbo-folk.

I da se razumijemo, najmanji problem ovdje su guzovi. Ukoliko stranka želi zabavljati i privlačiti glasače guzovima Selme Bajrami, a ona na to pristane, nema tu ništa pogrešno i nezakonito. Ima mnogo toga nazadnog kada jedna od najvećih stranaka promovira turbo-folk kulturu, ali to nije najveći problem.

Puno veći problem od guzova Selme Bajrami je islamski vjerski pozdrav na predizbornom skupi stranke u multinacionalnoj državi.

Foto: Insert iz spota Selme Bajrami

 

2
Dodajte komentar

2 Komentari
0 Odgovori
0 Pratioci
 
Komentar sa najviše odgovora
Najaktuelnija diskusija
1 Autori komentara
  Pretplati se  
najnoviji najstariji sa najviše glasova
Isključi obavijesti

Smatram da ništa ovo nije čudno.
I za ramazan k’o fol ne piju a bajram i ostali dani uz alkohol. Istu tu muziku slušaju 90% ljudi u BiH pa i dijaspori.
Miješa se religija, turbo folk, guzovi itd.
SDA je ovo super odradio. Dao je ljudima apsolutno sve što vole. Ova stranka je (odgovorno tvrdim) jedina lice Bosne i Hercegovine i dijaspore. Sve predstavlja kao i BiH: netoleranciju, bahatost, seljakluk, guzovi i munare, alkohol i islam, nepismenost. . .

[…] SDA: Selam alejkum pa guzovi Selme Bajrami […]

Top