You are here
Home > Politika > Evropa > UKIP predložio zatvore samo za muslimane

UKIP predložio zatvore samo za muslimane

United Kingdom Independence Party- UKIP (Nezavisna partija Ujedinjenog Kraljevstva) predložio je da država otvori zatvore u kojima bi bili smješteni samo muslimani. Ovo nije prvi put da ova politička stranka koja je postala marginalna nakon Brexita (pobjede na referendumu opcije za izlazak Velike Britanije iz Europske Unije) izražava anti-muslimanske stavove.

Ranije je novi predsjednik UKIP-a Gerard Batten nazvao islam „kultom smrti“. UKIP predlaže da se u samo muslimanske zatvore zatvaraju muslimani koji promoviraju ekstremizam illi pokušavaju preobratiti na islam druge zatvorenike.

U dokumentu koji je izdao UKIP tražeći ovakve zatvore tvrdi se kako muslimanske bande zlostavljaju zatvorenike koje na taj način prisiljavaju da se preobrate na islam. Stranka također tvrdi da su „muslimanske sex bande odgovorne za holokaust nad našom djecom“.

Maajid Nawaz, poznati britanski aktivist, oštro je na twitteru reagirao na ovakve prijedloge: „Ovo je prvi korak prema koncentracionim kampovima za muslimane. Šta je sljedeće? Deportacija muslimana iz tih zatvora samo za muslimane? Ostatak nas, civiliziranih ljudskih bića, oduprijet će se ovome do kraja.“

Zadnjih nekoliko mjeseci UKIP je postao krajnje radikalna desničarska stranka sa čestim ksenofobnim izjavama protiv muslimana kojima stranka želi zabraniti kupovinu zemljišta. Čak i bivši lider stranke, Nigel Farage, se protivi novom radikalnom kursu. Kakve će rezultate novi radikalni UKIP uspjeti ostvariti na prvim sljedećim izborima, ostaje da se vidi. Za sad je UKIP marginalna stranka bez šansi da se ovi radikalni prijedlozi čak i razmatraju, a kamoli usvoje. UKIP nema zastupnike u donjem domu britanskog parlamenta.

Foto: Gerard Batten, predsjednik UKIP-a. Izvor: The Independent

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top