You are here
Home > Nauka > Prvi hidrogenski vlak u Njemačkoj

Prvi hidrogenski vlak u Njemačkoj

U ponedjeljak su se njemački putnici po prvi puta u povijesti ukrcali u vlak koji kao pogonsko gorivo koristi hidrogen. Stefan Schrank, voditelj projekta u fabrici lokomotiva Alstom koja je proizvela hidrogenski vlak za France-Presse je izjavio: „Naravno, kupovina hidrogenskog vlaka skuplja je od kupovine dizelskog, ali je jeftinije pokretati ga.“

Novi vlak prevozit će putnike na liniji dugoj 100 kilometara i može razviti brzinu do 140 km/h. Sa jednim rezervoarom hidrogena vlak može preći 1000 kilometara.

Korištenje hidrogena kao goriva ni ranije nije bilo nepoznato. Raketni motori koriste hidrogen. Postoje i autobusi i automobili na hidrogen. Međutim, visoka cijena ovog pogonskog goriva do sada je sprječavala njegovu masovnu upotrebu. Ipak, zadnjih godina je poboljšana tehnologija za proizvodnju hidrogena koji je postao jeftiniji.

Najveća prednost hidrogena je što ovo gorivo ne zagađuje okoliš. U kombinaciji sa kisikom hidrogen daje energiju, a jedini nusproizvod je obična voda. Osim toga, hidrogenski motori su tihi. Za razliku od baterija, potrošnja hidrogena je predvidljivija i lakše je projektovati i izgraditi mrežu stanica za punjenje.

Korištenje hidrogena umjesto dizela ili benzina moglo bi značajno smanjiti emisiju stakleničkih plinova u atmosferu. Ukoliko s prvim vlakom sve bude uredu, Alstom planira proizvodnju još 12 vlakova za pruge Donje Saksonije.

Možda upravo svjedočimo novoj revoluciji u svijetu željeznice, prvoj većoj promjeni još od uvođenja električnih vlakova. Ako se hidrogenski vlakovi pokažu pouzdanim i isplativim, moguće je da će uskoro početi voziti i u drugim zemljama širom svijeta. Alstom već planira izvoz hidrogenskih vlakova u Veliku Britaniju.

Foto: Hidrogenski vlak. Izvor: Alstom

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top