You are here
Home > Priroda > Ekologija > Kina neočekivani šampion solarne energije

Kina neočekivani šampion solarne energije

Kina je dugo godina ostavljala dojam klasične zemlje industrijske revolucije. Prljavi gradovi, zagađen zrak, proizvodi lošeg kvaliteta, niskotehnološki proizvodi i prljava energija. Međutim, zadnjih godina stvari se u Kini značajno mijenjaju.

Kineska vlada aktivno potiče ulaganja u obnovljive izvore energije. Tako su 2012. godine energija dobivena iz vjetra i sunca činila tek 2,1% od ukupno proizvedene električne energije u Kini. Do 2017. godine udio vjetra i sunca porastao je na 5,3%.

Nagli razvoj tehnologije solarnih panela doveo je do smanjenja njihove cijene po vatu energije. Godine 2007. bilo je potrebno 30 yuana za vat solarne enegije, 2012. 10 yuana, a 2017. samo 2 yuana.

I po pitanju ulaganja u obnovljive izvore Kina je svjetski lider sa godišnje uloženih 132,6 milijardi dolara. Za usporedbu, Europska Unija godišnje izdvaja 57,4 milijarde dolara, a SAD 56,9 milijardi dolara.

Svakog sata svakog dana Kina postavi dovoljno solarnih panela da se pokrije nogometno igralište. Svakog sata Kina instalira po jednu vjetroturbinu. U sjevernoj Kini nedavno je otvorena solarna elektrana u obliku pande. Kina je izgradila i najveću svjetsku plutajuću solarnu elektranu u Južnom kineskom moru. U 2017. godini Kina je uduplala svoje kapacitete solarne energije.

Čak 2/3 solarnih panela u svijetu proizvodi se u Kini. Vladini planovi za obnovljive izvore energije već su prevaziđeni dvije godine prije roka. Danas 20,3% električne energije proizvedene u Kini dolazi iz obnovljivih izvora energije.

Kineska vlada posvećena je ne samo očuvanju klime i borbi protiv globalnog zatopljenja nego i postizanju energetske nezavisnosti Kine. Proizvodnja energije iz obnovljivih izvora trebala bi osigurati Kinu od potencijalnih blokada, embarga i promjena cijena nafte na globalnom tržištu.

Potpuno neočekivano, ova zemlja koja je godinama bila najveći svjetski zagađivač postala je za samo nekoliko godina najveći svjetski šampion u razvoju obnovljivih izvora energije.

 

Foto: Solarna farma u Kini. Izvor: World economic forum

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top