You are here
Home > Politika > A-SDA: Za evropsku BiH s nikabom

A-SDA: Za evropsku BiH s nikabom

Jedna od učesnica predstojećih izbora u Bosni i Hercegovini je i Stranka demokratske aktivnosti, skraćeno poznata kao A-SDA. Ova stranka nastala je 2008. godine odvajanjem radikalnijeg krila Stranke demokratske akcije.  A-SDA se nikad nije uspjela nametnuti kao vodeća niti nadmašiti SDA iz koje je nastala. Međutim, A-SDA s vremena na vrijeme uspije privući pažnju javnosti svojim istupima i potezima.

Na prošlim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini A-SDA je kandidirala Indiru Sinanović za Opštinsko vijeće Zavidovići. Problem je bio u tome što Indira Sinanović nosi nikab, islamsko vjersko pokrivalo za tijelo i lice. Od cijele Indire Sinanović na plakatu su bile vidljive samo njene oči. Ostatak plakata zauzimao je nikab.

Nošenje nikaba u Bosni i Hercegovini nije zabranjeno ni protuzakonito. Gotovo da ne postoje ograničenja ove prirode. Tako je i kandidatura Indire Sinanović bila potpuno legalna. Ipak, to što je A-SDA prva (i jedina) u historiji Bosne i Hercegovine kandidirala potpuno pokrivenu ženu na izborima dobro govori o svjetonazorima ove stranke.

Za A-SDA se ponovno čulo sredinom 2018. godine kada je ova stranka u utrci za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine dala podršku kandidatu Socijal-demokratske partije BiH, Denisu Bećiroviću. Upravo je politički predak SDP-a BiH, Komunistička partija BiH, zabranila nošenje nikaba.

Plakat A-SDA za izbore 2018. godine
Plakat Indire Sinanović za izbore 2016. godine

Iako podrška Bećiroviću kojeg mnogi doživljavaju kao ekstremno desnog kandidata više nego ljevičara nije izazvala vidljive probleme u A-SDA, izazvala ih je u SDP-u. Bivši predsjednik ove partije, Zlatko Lagumdžija, otvoreno je kritizirao ovaj potez rukovodstva stranke. I nije bio jedini.

Od svega što je A-SDA radila do sada, možda je najčudniji njihov predizborni slogan za izbore 2018. godine. A-SDA je izabrala slogan „Za evropsku Bosnu i Hercegovinu“. I ne samo slogan. Na plakatima A-SDA nalazi se zastava Europske Unije.

Ostaje misterija kako je rukovodstvo A-SDA zaključilo da su njihove vrijednosti europske vrijednosti. Sama ideja suvremene Europske Unije zasnovana je na odvajanju vjere od države, borbi protiv vjerskog ekstremizma i ideji suživota različitih naroda.

A-SDA svakako je jedna od najradikalnijih stranaka koja se bori za glasove Bošnjaka u Bosni i Hercegovini. Žene pokrivene nikabom i radikalizam su prije nešto protiv čega se suvremena Europa bori nego nešto za šta se zalaže. U mnogim europskim zemljama nošenje nikaba zakonom je zabranjeno.

Vjerojatno dizajneri i rukovodstvo A-SDA nisu previše razmišljali koje su to europske vrijednosti i šta bi to bila europska BiH kada su dizajnirali plakate. Sa A-SDA Bosna i Hercegovina bi prije bila anti-europska zemlja.

Foto: Plakate A-SDA

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top