You are here
Home > Politika > UN o filipinskom predsjedniku: Duterte treba psihijatrijski pregled

UN o filipinskom predsjedniku: Duterte treba psihijatrijski pregled

Kontroverzni filipinski predsjednik Rodrigo Duterte već je duže vremena u sukobu sa Ujedinjenim narodima zbog kršenja ljudskih prava. Njegove nasilne kampanje protiv narkodilera odnijele su mnoštvo života. Prema Duterteu ubijeni su samo dileri koji su se opirali policiji. Prema UN-u, ubijeni su i krivi i nevini, i oni koji su se opirali i koji nisu.

Zbog kritika od strane UN-a Duterte je čak najavljivao kako će Filipini napustiti ovu organizaciju što bi bio drugi takav slučaj u svijetu. UN-ovog povjerenika nazivao je „kučkinim sinom“ i prijetio da će spaliti UN.

Novi sukob s UN-om Duterte je pokrenuo kada je započeo akciju borbe protiv komunističkih gerilaca. Njegova vlada sastavila je listu od preko 600 navodnih terorista. Međutim, Duterte je na listu komunističkih gerilaca i terorista stavio i UN-ovu eksperticu za prava domorodaca Victoriu Tauli-Corpuz.

UN-ov visoki povjerenik za ljudska prava Zeid Ra’ad Al Hussein oštro je reagirao: On (Duterte) mora na psihijatrijski pregled. Ovakvi komentari su neprihvatljivi. Napadi ne mogu proći bez odgovora. UN-ovo vijeće za ljudska prava mora zauzeti stav po ovom pitanju.“

Krajnje je neobično i jedinstveno da neka država UN-ove zaposlenike stavlja na spisak terorista i gerilaca. Ovakav slučaj nezabilježen je u dosadašnjoj historiji Ujedinjenih naroda. Tauli-Corpuz komentirala je stavljanje na listu gerilaca i terorista riječima: neosnovano, zlonamjerno i neodgovorno.

Nova duterteova politika sukoba sa ljevičarskim strankama i gerilcima počela je postajati sve radikalnijom. Nakon dolaska na vlast Duterte je dugogodišnji sukob pokušao riješiti uvođenjem istaknutih ljevičara u vladu. Međutim, kada su mirovni pregovori propali, predsjednik Filipina pristupio je nasilnijim metodama.

Novi zakoni tako su omogućili filipinskim vlastima da nadziru i prate one koje smatraju kriminalcima. Nedavno je filipinski ministar pravosuđa nazvao Filipinsku komunističku partiju i Novu narodnu armiju terorističkim organizacijama.

Osim UN-ove ekspertice, na listi terorista su se našli i katolički svećenik kao i bivši kongresmen Filipina. Dok Duterte i njegova vlada novu listu navodnih terorista smatra činom odbrane države i tvrdi da su gerilci pokušali terorizmom zbaciti vladu, suradnik Humans Right Whatcha iz Filipina Carlos Conde nazvao je listu: „spiskom za odstrel“.

 

Foto: Rodrigo Duterte Izvor: Al Jazeera

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top