You are here
Home > Politika > SDA posmrtni marš za Bosnu

SDA posmrtni marš za Bosnu

Korištenje muzike u predizborne svrhe nije strano Stranci Demokratske Akcije. Ni drugim strankama u BiH. SDA se prvo upustila u muzičke vode 1990-ih s narodnjačkom melodijom „Na izbore kreće SDA“. Teško je zaboraviti stihove:

„Proljećni se miris širi,
toplo sunce nama sja,
na izbore kreće,
stranka SDA“

Ipak, do ove kampanje ova stranka je napredovala u muzičkom ukusu. Tako je SDA za prošle opće izbore 2014. godine imala megalomanski video spot „U jedinstvu je snaga“ napravljen po uzoru na slične erdoganove spotove u Turskoj. Kažemo megalomanski jer je spot prepun uvećanih nacionalnih simbola. Preko cijelog ekrana viore se BH zastave, ljiljani i srednjovjekovne tvrđave.

I za izbore 2018. godine SDA je pripremila pjesmu. Njihova nova izborna pjesma „Domovina“ premijerno je izvedena na otvaranju kampanje u Zenici. Zapravo, ne radi se o lošoj pjesmi. Jeste patriotska, domoljubna, nacionalna, ali je dobra. Izvode je profesionalci. Svakako bolja od narodnjačke verzije 1990-ih. Pjesmu možete poslušati na linku:

https://www.facebook.com/dzaferovic2018/videos/2195189614055142/

Kada se gleda izvođenje uz mahanje SDA zastavama pjesma ipak ostavlja otužan dojam. Da ovu pjesmu izvodi neko drugi, bez sumnje bi bila popularna i slušala bi se i mimo politike. Pogotovo u BiH gdje nikad nije manjkalo patriotizma i nacionalizma pa ni šovinizma. Međutim, kad pjesmu „Domovina“ izvodi SDA, prosječnom slušatelju se zgrči želudac. Sa zelenom pozadinom, SDA zelenim zastavama i elegičnim tonovima pjesma na momente čak djeluje i sablasno.

Pod izvođenjem SDA pjesma izgleda kao melodija za sahranu Bosne nad čijim palim junaštvom se nariče. Posmrtni marš za Bosnu.  SDA je sa svojim koalicionim partnerima SDS-om i HDZ-om jedan od glavnih uzroka propasti Bosne i Hercegovine. I baš SDA izvodi pjesmu o junačkoj Bosni i Hercegovini.

Da se radi o izbornoj pjesmi neke desničarske stranke u uspješnoj državi, sve bi bilo u okvirima normalnog. Ovako, nije nimalo normalno da stranka koja je uništila državu veliča tu istu državu. I da ništa nije kriva, SDA je sa svojih 25 godina u vlasti odgovorna za katastrofu države Bosne i Hercegovine.

Ako je vjerovati UN-ovim procjenama, iz Bosne i Hercegovine je otišlo 43,3% ljudi rođenih u ovoj zemlji što je najveći postotak u Europi. Da ignoriramo sve drugo, samo ovaj podatak dovoljan je da SDA „Domovina“ izgleda kao posmrtni marš. Država koju SDA slavi i veliča je na rubu izumiranja i to baš zbog te iste SDA.

 

Foto: Bekir i Sebija Izetbegović na otvaranju SDA kampanje. Izvor: Facebook profil Šefika Džaferovića

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top