You are here
Home > Nauka > U Italiji otkriven ćup sa rimskim zlatom

U Italiji otkriven ćup sa rimskim zlatom

Prilikom arheoloških istraživanja u gradu Komo, na severu Italije, otkrivena je rimska amfora u kojoj se nalazilo više od 300 zlatnika iz rimskog perioda.

Grad Komo se nalazi u provinciji Lombardiji, na severu Italije, i ima oko 85 000 stanovnika. Sam grad je smešten na jugozapadnoj obali istoimenog jezera i predstavlja važan turistički centar. Od Milana je udaljen oko 45 kilometara.

Pronađeni rimski zlatnici
Lokacija amfore sa zlatnicima

Prilikom arheoloških istraživanja u centru grada, u sredu 5. 09. 2018. godine, arheolozi su, na dubini oko 1 metar, otkrili rimsku amforu napunjenu zlatnicima iz rimskog perioda. Prvi podaci govore da je otkriveno preko 300 rimskih zlatnika koji se nalaze u odličnom stanju. Iz tog razloga ovo se smatra jednim od najznačajniji otkrića ostava rimskog novca u Evropi.

Prema Đan Karlu Frigeriu, predsednik udruženja arheologa grada Koma, amfora je otkrivena u delu grada u kome su se nalazile kuće bogatih pripadnika rimskog plemstva i bila je sakrivena u zidu kuće.

Na dosada objavljenim fotografijama otkrivenih rimskih zlatnika mogu se jasno videti prikazi rimskih careva Honorija i Arkadija, sinova cara Teodosija. Arkadije je vladao istočnim delom Rimskog carstva od 395. godine, pa do svoje smrti 408. godine. Arkadijev mlađi brat Honorije vlada zapadnim delom Rimskog carstva u periodu od 395. do 423. godine. Na osnovu toga možemo samo pretpostaviti da su zlatnici sakriveni najranije u prvoj polovini 5. veka.

Autor: G.P.

Foto: Pronađeni zlatnici Izvor: Zwiadowca Historii

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top