You are here
Home > Politika > Evropa > U britanskom Parlamentu nikad nije dosadno

U britanskom Parlamentu nikad nije dosadno

Parlament Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, ili kako mi skraćeno zovemo, Velike Britanije svakako je jedan od najzabavnijih na svijetu. Britanska parlamentarna tradicija jedna je od najdužih u Europi. Za razliku od parlamenata većine drugih država u kojima se samo formalno izglasavaju već dogovorene stvari i čitaju beskrajno dosadni govori, britanski zastupnici se stvarno u parlamentu raspravljaju.

Sjednice Parlamenta javnost stvarno prati sa zanimanjem. Kako i ne bi kad je dugo godina Britanski parlament bio najvažnije mjesto na planetu gdje se odlučivalo o sudbini svijeta. Opijumski ratovi koji su promijenili historiju Kine izglasani su u Britanskom Parlamentu. Ni savremenom dobu u Parlamentu nije bilo dosadno. Upravo je tu Churchill izrekao neke od svojih najslavnijih govora i rečenica poput: „Nemam vam šta ponuditi osim krvi, teškog rada, suza i znoja.“

Britanski parlament poštuje neke vrlo stroge procedura poput procedure kraljičinog govora. Ovo su ostaci ranijeg perioda kada se kruna sukobljavala s parlamentom. Danas je preostalo to da kraljica mora formalno preko svog predstavnika tražiti dozvolu da uđe u parlament.

Dennis Skinner u Parlamentu

Na ismijavanju procedura neki zastupnici izgradili su karijere. Dugogodišnji zastupnik Laburista Dennis Skinner postao je slavan zbog ismijavanja Crnog štapa (Black Rod), čovjeka koji protokolarno najavljuje ulazak kraljice u Parlament. Svake godine kada Black Rod ulazi, Dennis Skinner dobaci neku šalu. Tako je 1988. Black Roda nazvao „Mačak u čizmama“, 1997. ga je pitao želi li posuditi kraljičin govor, a 2013. Skinner je dobacio „Kraljičina glava privatizirana“ misleći na privatizaciju Britanskih pošta koje štampaju markice s glavom kraljice Elizabete II.

Theresa May nakon što joj je Jeremy Corbyn rekao da “pleše oko problema”

Ni posljednjih godina u Parlamentu nije dosadno. Dobar dio britanske javnosti prati prepucavanja premijerke Therese May i čelnika opozicije Jeremyja Corbyna. Rasprave premijerke i čelnika opozicije sljedećih nekoliko dana provlače se kroz britanske medije. Jučerašnja rasprava nije bila izuzetak. Theresa May napravila je veoma čudnu grimasu kada joj je Corbryn dobacio da „premijerka ne može samo plesati oko problema“.

Ono što dodatno podgrijava atmosferu u Parlamentu je neprestano dobacivanje drugih zastupnika. Za britanski Parlament potpuno je normalno da zastupnici glasno izražavaju podršku ili negodovanje dok neko govori, smiju se i dobacuju. Prekidanje tuđih govora smijehom nije ništa nepristojno. Vrevu pojačava i to što je Parlament premali za sve zastupnike. Otprilike u njega može stati 2/3 zastupnika bez naguravanja. Kada su u pitanju važnije sjednice i rasprave premijera i čelnika opozicije, Parlament je pretrpan.

Iako na prvi pogled britanski parlament djeluje kaotično ipak se radi o instituciji koja jako dobro funkcionira usprkos raspravama, gužvi, smijehu i dobacivanjima. Britanski zastupnici obično imaju dovoljno kulture da ne pređu tu nevidljivu granicu pristojnosti. Svakako se mora priznati da je britanski Parlament jedan od najzanimljivijih i da su sjednice rijetko dosadne.

 

Foto: Britanski Parlament. Izvor: Smithsonianmag

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top