You are here
Home > Nauka > Nuklearna elektrana iz Simpsonova stvarno postoji

Nuklearna elektrana iz Simpsonova stvarno postoji

Ako i niste gledali Simpsonove, čuli ste za ovu čuvenu američku crtanu seriju koja se emitira već 29 sezona. Simpsonovi su parodija Sjedinjenih Američkih Država. Obitelj Simpson prosječna je američka obitelj, a njihov grad Springfield je prosječan američki grad.

Nuklearna elektrana u Springfildu

Jedan od zaštitnih znakova Springfilda je njegova nuklearna elektrana koju vodi prastari i pohlepni Montgomery Burns, najbogatiji čovjek u gradu. Njegova nuklearna elektrana čuvena je po lošim sigurnosnim standardima i čestim nesrećama. Nuklearni reaktor zakrpljen je žvakom, oko elektrane plivaju ribe sa tri oka, u podrumu su mutirani pauci, a za upravljačkom pločom sjedi nezainteresirani i nesposobni Homer Simpson.

Slabo je poznato da je nuklearna elektrana gospodina Burnsa imala inspiraciju u jako sličnom postrojenju- nuklearnoj elektrani Trojan. Ova nuklearna elektrana građena je od 1970. do 1975. u saveznoj državi Oregon. Kao i elektranu gospodina Burnsa, elektranu Trojan od samih početaka pratile su havarije i nesreće.

I prije samog početka izgradnje, ekološke udruge su bile protiv. Došlo je do protesta i nekoliko uhićenja. Samo tri godine nakon početka rada Trojan je zatvoren jer se pokazalo da elektrana nije otporna na zemljotrese. Izvedena su neophodna pojačanja građevina. Nakon 9 mjeseci Trojan je ponovno pušten u rad da bi se odmah ustanovilo kako je došlo do pogrešaka tokom izgradnje. Elektrana je ponovo zatvorena, a vlasnik je tužio izvođača radova. Tokom 1979. elektrana je ponovo zatvorena jer se ustanovilo da je nuklearni reaktor napuknuo pa je morao biti zamijenjen.

Pecanje uz nuklearnu elektranu Trojan

Potaknuti strahom od nesigurne elektrane aktivisti su pokretali pitanje zatvaranja elektrane. Država Oregon imala je čak tri referenduma o zatvaranju Trojana. Sva tri puta, 1986., 1990. i 1992. uz pomoć milijuna dolara vlasnika elektrane referendumi su propali. Samo 7 dana nakon referenduma 1992. godine Trojan je doživio još jednu havariju. Iz generatora je iscur

ila radioaktivna voda. Iste godine procurili su i izvještaji američke Regulatorne komisije za nuklearnu energiju. Sami zaposlenici Trojana tvrdili su da je elektrana nesigurna.

Havarije 1992. godine bile su kap koja je prelila čašu. Vlasnik elektrane, Portland General Electric odlučio je ugasiti Trojan.

Primijetili ste sličnosti sa Simpsonovima? Nesigurna elektrana, napuknuti reaktori, pohlepni vlasnik s vezama u politici, česte havarije, savezni inspektori, curenje radioaktivne vode u okoliš? Sličnosti tu ne prestaju.

Kontrolna soba u Trojanu

Izgled elektrane gospodina Burnsa sličan je Trojanu. Jasno je kako je baš Trojan poslužio kao inspiracija.Kontrolne sobe i jedne i druge elektrane su jako slične. Kao i elektrana iz Simpsonova, Trojan je ljudima bio jako vidljiv i jako blizu. Ogromni rashladni toranj nuklearne elektrane Trojan bio je vidljiv sa autoceste broj 30. Oko elektrane nalazilo se mnoštvo manjih gradića u kojima su bile poredane sirene za uzbunu u slučaju havarije u Trojanu. U blizini se nalazi i grad Portland sa više od 500,000 stanovnika.  Stanovništvo je živjelo u strahu od ove elektrane koja je ostavljala sablastan dojam zbog čestih havarija. U Simpsonovima se jednako tako uvijek čuju vrane kada se prikazuje burnsova nuklearna elektrana. I Trojan i elektrana gospodina Burnsa imali su privatnu pistu za helikoptere.

Kontrolna soba u elektrani gospodina Burnsa

Zanimljivo je primijetiti kako su Trojan i Simpsonovi nekoliko godina postojali paralelno. Simpsonovi su započeli emitiranje 1989. godine, a Trojan je ugašen 1992. godine. Rashladni toranj srušen je 21. maja 2003. godine. Prema procjenama, rušenje Trojana koštat će oko 230 milijuna dolara, dok je sama izgradnja koštala 460 milijuna dolara.

Nuklearna elektrana Trojan utjecala je na njenog vlasnika, Portlan General Electric. Kompanija je uspjela preživjeti Trojan, ali se odrekla poslovanja s nuklearnom energijom. PGE nikada više nije pokušao izgraditi nuklearnu elektranu. Danas se ova kompanija okrenula obnovljivim izvorima energije i uspješno posluje sa oko 200 milijuna dolara profita godišnje.

 

Foto: Trojan nuklearna elektrana. Izvor: Stonkcash

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top