You are here
Home > Kultura > Film i muzika > Potpuno novi Novi zavjet: Bog je seronja i živi u Briselu

Potpuno novi Novi zavjet: Bog je seronja i živi u Briselu

Rijetko se sreću filmovi koji su i tako realni i tako daleko od realnosti kao Le Tout Nouveau Testament/The Brand New Testament ili u slobodnom prijevodu- Potpuno novi Novi zavjet. Film je nastao pod režijom, produkcijom i scenarijem belgijanca Jacoa Van Dormaela. Premijerno je prikazan na filmskom festivalu u Cannu 2015. godine. I zapravo je veoma teško reći šta ovaj film zapravo čini toliko dubokoumnim, zabavnim i „zaraznim“ da je postao kultni.

Blago rečeno, film prikazuje religiju na vrlo neobičan način. Ustvari je teško reći da li se film uopće bavi religijom. Promotivni plakat filma nam govori: „Bog postoji. I živi u Briselu“. Odmah nakon toga možemo čuti Njegovu kćerku Eau koja nam govori da je Bog seronja. Film prikazuje Boga kao srednjovječnog muškarca, s cigarom u ustima i pivom u ruci, u kućnom ogrtaču i papučama, koji živi u malom briselskom stanu i maltretira svoje ukućane- suprugu i kćerku. Njegova radna soba ispunjena je ormarima s dosjeima ljudi. Ormari se protežu uvis do beskonačnosti, a na sred sobe je stariji model kompjutera na kome Bog ispisuje nove zakone ljudima.

Bog se u filmu bavi ljudima tako da ih zlostavlja kako bi im se mogao smijati. Neki od Njegovih zakona su da kruh uvijek pada na namazanu stranu ili da drugi red u supermarketu uvijek ide brže. Bog je frustriran, ljut, polu-pijan i neobrijan. Njegova žena je domaćica ubijena u pojam koja se bavi čišćenjem, kuhanjem i slaganjem sličica bejzbol tima.

Božja obitelj na mnoge načine je propala obitelj. Otac radi besmislen posao, majka je izgubljena domaćica, kćerka je frustrirana ocem tiraninom, a sin… Sin je tinejdžer u hipsterskoj fazi, napustio je porodicu i otišao među ljude na zemlju širiti mir i ljubav. To je završilo tako što su ga prikovali na križ. Otac ga ne želi ni spomenuti, majka uzaludno glanjca figuricu s njegovim likom, a kćerki je on uzor za sukobe s ocem. Iako je u kući zabranjen kao tema, sin zapravo i dalje postoji kao mala figurica koja će savjetovati Eau kako izaći iz stana i otići na zemlju.

Tek na zemlji počinje pravi zaplet filma. Ea skuplja nove apostole koji su najblaže rečeno neobični. Novim apostolima postaju ubojica, seksualni manijak, starija dama koja unajmljuje muške prostitutke, djevojka bez jedne ruke, birokrat s praznim životom i bolesni mali dječak. Potpuno novi zavjet koji će oni napisati bit će tako komičan da će se i Ea i sami apostoli smijati. Neke od rečenica Potpuno novog Novog zavjeta su: „Život je kao klizalište“ ili „Da nema zraka ptice bi padale“. Teško je reći imaju li ove rečenice ikakvog dubljeg smisla.

Film je prepun skrivenih poruka koje su često toliko dobro skrivene da ih je nemoguće pronaći. Nije teško shvatiti da seksanje starije dame s životinjom gorilom predstavlja njenu želju za pravim muškarcem koji će se brinuti o njoj. Isto tako Bog koji živi u Briselu može biti alegorija na Europsku Uniju. Međutim, koja je poruka skrivena iza Boga koji jede fišburger iz kontejnera za smeće teško je reći. Scena u kojoj Bog popravlja vešmašine u Uzbekistanu uz muziku Hora Crvene armije svakako je teža za analizu.

I najčudnije scene u filmu nisu odbojne. Nema seksualnog sadržaja, nema vidljivog nasilja. Sve šokantno u filmu se događa kao nešto sasvim normalno i očekivano. Kada svećenik krene daviti Boga koji mu se smije zbog problema u životu, očekujete da će to uraditi. Najlakše rečeno, film je jednostavno čudan.

Svakako se ne radi o filmu za fanatične vjernike koji će se naći uvrijeđeni. Bog koji popravlja vešmašine u Uzbekistanu svakako nije nešto što se uklapa sa našim poimanjem religije. Međutim, Potpuno novi Novi zavjet i nije vjerski film. Parodije Boga i njegove obitelji su parodije na ljudske živote i mnoge propale obitelji. Dešavanja na Zemlji na koju dolazi božja kćerka Ea i sam Bog progoneći je nisu novi vjerski spisi nego opisi ljudskih života i njihovih problema.

Na neki veoma čudan način, film je zabavan, ponekad smiješan koliko i mračan te na kraju ostavlja još čudniji osjećaj užitka što se film pogledalo. Ljutili se na film što se ismijava s religijom ili uživali u tom ismijavanju, svakako u njemu možemo pronaći i neki dublji smisao. Makar taj smisao bio skriven u fabrici vešmašina u Uzbekistanu.

 

Foto: Bog u filmu Le Tout Nouveau Testament. Izvor: Cineuropa

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top