You are here
Home > Politika > Može li Biljana Plavšić biti gospođa?

Može li Biljana Plavšić biti gospođa?

Balkan info predstavlja se kao nezavisna medijska produkcija sa sjedištem u Beogradu. Osnovana je 2015. godine i zalaže se za „očuvanje srpske tradicionalne vrednosti“ i „čuvanje sećanja na naše slavne pretke“. Također, Balkan info tvrdi kako je protiv „cenzure i medijskog mraka“. Ova produkcija uradila je 20. jula 2018. veliki intervju s Biljanom Plavšić.

Intervju je neobično velik i razgovor s Biljanom Plavšić trajao je više od tri sata. Jedan od razloga tome jeste i to što Biljana Plavšić jako sporo govori. Snimak intervjua uploadovan je na youtube gdje je do sada skupio oko 170,000 pregleda. Ono što ovaj intervju čini neprihvatljivim je način na koji je Balkan info predstavio Biljanu Plavšić. Način na koji je predstavljena u intervjuu čak je i gori od onoga što je Biljana Plavšić u intervjuu govorila. Balkan info u opisu intervjua navodi:

Gost emisije “Intervju” bila je gospođa Biljana Plavšić, bivša predsednica Republike Srpske i univerzitetski profesor. Bila je drugi predsednik Republike Srpske od 1996. do 1998. godine, izabrana na prvim posleratnim izborima 1996. godine. Bila je prva žena na čelu jedne republike u istoriji srpskog naroda. Preporučujemo da pogledate ceo intervju i saznate više o brojnim zanimljivim temama. Intervju je snimljen 20.07.2018. godine u stanu gospođe Biljane Plavšić, u Beogradu. Emisiju je vodio novinar Aleksandar Pavković.

Biljana Plavšić predstavljena je kao gospođa, profesorica, bivša predsjednica i prva žena predsjednica. Nigdje se ne spominje najvažnija stavka iz njene biografije. Biljana Plavšić je ratni zločinac. Njeni obožavaoci čak se ne mogu vaditi na to da je nepravedno osuđena. Biljana Plavšić sama je priznala krivnju za zločine protiv čovječnosti, istrebljenja, ubojstva, progone na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, deportacije i nehumane akte.

To se međutim iz uvoda Balkan infoa ne vidi. Sudeći po tome kako Balkan info predstavlja Biljanu Plavšić, ona je samo bivši političar i intelektualac u penziji, bez mrlje na životopisu. Kao i predstavljanje, intervju je u pozitivnom tonu te je Biljani Plavšić dopušteno iznošenje svojih pogleda na prošlost i sadašnjost bez ometanja. Voditelj intervjua Aleksandar Pavković svoju gošću podržava, a njene poglede ne propituje. Čak ni kada su u suprotnosti sa onime što je sama Biljana Plavšić priznala pred Haškim sudom.

Posljedice medijske rehabilitacije Biljane Plavšić već su vidljive. Osobu koju su tadašnje političke elite Srba u Bosni i Hercegovini proglašavale neprijateljem srpstva i izdajnikom srpskog naroda zato što se doborovoljno predala Haškom sudu i priznala krivnju danas elite proglašavaju „gospođom“. U komentarima na intervju Biljana Plavšić je od strane mnoštva obožavatelja također proglašena za „intelektualca“, „profesoricu“ i „gospođu“.

Bez ulaženja šta sa sobom nosi titula „gospođe“ i tko sve može biti „gospođa“, Biljana Plavšić svakako nosi još jedan mnogo gori epitet koji zasjenjava sve druge. Ona može biti i gospođa i profesorica i predsjednica, ali je prije svega- ratni zločinac. Njeni zločini, koje je sama priznala, bacaju neizbrisivu mrlju i na gospodstvo i na profesorstvo i na predsjednikovanje.

 

Foto: Biljana Plavšić Izvor: Republika.ba

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top