You are here
Home > Društvo > Izluđivanje ovjerama dokumenata

Izluđivanje ovjerama dokumenata

Sigurno ste se imali prilike suočiti s državom i njenom suludom birokracijom. U tom suočavanju niste mogli proći bez čuvene rečenice: „Treba vam ovjerena kopija“. Ovjeravanje kopija dokumenata jedan je od najčešćih i najuzaludnijih birokratskih postupaka.

Svrha ovjere kopije jeste potvrda da je kopija ista kao i orginal. Na prvu, izgleda logično da se ovjeri kopija nekog dokumenta kako bi se izbjegli falsifikati i kriminal. I to samo na prvu. U praksi ovjere kopija služe samo za izluđivanje stanovništva uzaludnim poslom.

Gotovo za sve je potrebna ovjera kopije. Ovjeravanje kopije se naplaćuje u općinskim službama i još skuplje kod notara. Gužve za ovjere kopija su kilometarske u većini gradova. Posao ovjeravanja kopija stvara ogromne gužve, stanovništvu oduzima vrijeme i novac, a u stvarnosti ne služi za ništa.

Svaki pismen službenik, a trebao bi biti pismen ako je već službenik, može sam provjeriti je li kopija ista kao i orginal. Gdje god predajete bilo kakve dokumente, službenik može usporediti kopije s orginalima i potvrditi da su ispravne. „Orginal na uvid“ umjesto „ovjerena kopija“ olakšao bi život i birokraciji i građanima.

Umjesto toga, mi uporno ovjeravamo kopije. I još gore, ovjeravanje kopija smo doveli do novih razina izluđivanja. U Bosni i Hercegovini godinama je sve kopije vezane za zemljišno-pravne poslove morao ovjeravati notar. Skuplje je i besmisleno. Kakva je razlika tko će potvrditi da je kopija ista kao orginal. Naravno nikakva. Ali iz nekog BH razloga notar je notar. Iako je ovaj suludi propis ukinut, dan danas postoji još jedan sličan. Sve kopije na stranim jezicima i dalje može ovjeriti samo notar.

Za sve ove probleme postoji jedno još jednostavnije i sigurnije rješenje. Kad već nemamo rješenja 21. stoljeća u vidu zajedničke baze podataka za sve institucije, možemo makar primijeniti logična rješenja iz prethodnog stoljeća.  Svaka institucija posjeduje fotokopirni aparat i može sama sebi kopirati dokumente koji su joj potrebni. Svakako je jeftinije od plaćanja stotina službenika koji širom BiH rade na ovjerama kopija.

Kakva je situacija s ovjerama kopija u vašim mjestima?

 

Foto: Dokumenti. Izvor: N1

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top