You are here
Home > Nauka > Otkrivena brzina smrti

Otkrivena brzina smrti

Brzina svjetlosti po sadašnjem razumijevanju fizike najveća je moguća brzina u univerzumu. Ne može biti nadmašena i ništa ne može putovati brže od brzine svjetlosti. Postoje samo „uvrnuti“ načini za putovanja brža od svjetlosti. Jedan od načina je savijanje prostora. Dok je brzina svjetlosti najveća moguća brzina u univerzumu, dvojicu biologa sa Univerziteta u Stanfordu, Xianruija Chenga i Jamesa Ferrella, zanimala je jedna druga brzina u našem tijelu- brzina kojom stanice umiru.

Dvojica biologa proučavala su brzinu kojom stanica ubija samu sebe ako je potrebno. Većina stanica ima mehanizam samouništenja što u normalnim uslovima sprječava mnoge bolesti i olakšava regeneraciju. U ljudskom organizmu svakog dana umre oko 50 milijardi stanica.

U studiji objavljenoj u časopisu Science Cheng i Ferrell zaključuju kako je takozvana brzina smrti 30 mikrometara po minuti. Izraženo razumljivijim mjerama, radi se o 2 milimetra na sat. To je brzina kojom se „val smrti“ širi po stanici koja umire. Brzina umiranja stanica zapravo je i brzina umiranja cijelog organizma sačinjenog od stanica.

Naizgled, istraživanje izgleda samo kao zabava dvojice biologa, ali nije. Proučavanje načina na koji stanice žive, funkcioniraju i umiru presudno je za liječenje mnoštva bolesti pa čak i za biotehniku. Ako naučimo kako stanice umiru, jednog dana moći ćemo im narediti da umru. To znači da smo otkrili lijek za gotovo sve vrste raka. Kada im uspijemo narediti da ne umru, otkrili smo lijek za Alzheimerovu bolest.

Foto: Umiranje stanice Izvor: Medical news today

1
Dodajte komentar

1 Komentari
0 Odgovori
0 Pratioci
 
Komentar sa najviše odgovora
Najaktuelnija diskusija
0 Autori komentara
  Pretplati se  
najnoviji najstariji sa najviše glasova
Isključi obavijesti

[…] Izvor: zrnosoli […]

Top