You are here
Home > Politika > Mirsad Hadžikadić na ekskurziji

Mirsad Hadžikadić na ekskurziji

Budući da smo već pisali o kampanji Boriše Falatara dužni smo napisati ponešto i o kampanji još jednog neobičnog kandidata za člana predsjedništva BiH. O uobičajenim kandidatima ne želimo pisati jer se tu nema više šta reći.

Nacionalne stranke od 1991. godine vode jedno te istu kampanju. U njihovoj kampanji osnovne poruke su- „Ugroženi smo“ i obećavanje kuća od čokolade koje će imati prozore od marmelade. Potpuno identična kampanja za svake izbore pa tako i za ove. Budući da je kampanja stranaka centra i ljevice jednako nemaštovita ni o njoj se nema šta novo reći.

Ali mnogo toga se ima za reći o Mirsadu Hadžikadiću, nezavisnom kandidatu za člana predsjedništva iz reda Bošnjaka. Mirsad Hadžikadić iza sebe ima značajnu karijeru u oblasti informatike. Preko 30 godina zaposlen je na Univerzitetu Sjeverna Karolina u SAD-u. Osnovao je Fakultet za informacione tehnologije pri Univerzitetu Sjeverna Kalorina kome je bio i prvi dekan.

Mirsad Hadžikadić svakako je čovjek koji iza sebe ima karijeru i kome politika kao radno mjesto ne treba, što je jako rijetko u BH politici. Najava njegove kandidature odjeknula je u medijima. Hadžikadić je ponudio napredne ideje, nove tehnologije i uglađenost. Svakako se radi o kulturnom čovjeku i informatičkom stručnjaku. Koliko je javnost prihvatila njegove ideje vidjet će se na izborima.

Međutim, nakon prvog odjeka kampanja Mirsada Hadžikadića nekako je zamrla. Za njega se slabo čuje u medijima. Na napade političkih protivnika odgovara predugačkim i, ako ćemo iskreno, dosadnim saopćenjima. Njegova saopštenja su teško razumljiva. Mirsad Hadžikadić preblag je i preuglađen za klasičnu BH politiku.

Da li će gospodin Hadžikadić biti samo turist na BH političkoj sceni vidjet će se uskoro. Međutim, Hadžikadić se već sad umjesto kandidat ponaša kao turist na odmoru. Tako je nedavno gledao fudbalsku utakmicu između Veleža i Olimpika u Mostaru. O tome je uredno izvjestio na svojoj facebook stranici.

Poslije Mostara Mirsad Hadžikadić otišao je na ekskurziju u Stolac. Hadžikadić je tako nakon par riječi o historiji Stoca na svojoj facebook stranici izvijestio kako je „obišao Stolac“ te je objavio nekoliko fotografija. Hadžikadić je pozirao ispred stećka, ilirske gradine Daorson. Objavio je i dvije potpuno turističke fotografije ispred stare crkve. Na jednoj Hadžikadić pozira sa sunčanim naočarama i prekriženim nogama, a na drugoj širi ruke kao i svaki pravi turist.

Sve je to lijepo i zabavno, ali Mirsad Hadžikadić nije ni turist ni Josip Broz Tito ni turistički vodič. Umjesto da nudi programe i drži političke govore, Mirsad Hadžikadić šeta Bosnom i Hercegovinom kao turist, obilazi gradove kao Tito i pozira ispred turističkih znamenitosti kao turistički vodič. U Stocu i Mostaru čak nije održao ni političke skupove ili barem o njima nije izvjestio na svojoj facebook stranici. Jedino što je radio jest da se slikao ispred turističkih znamenitosti.

Nema u tome ništa loše. Hadžikadić je obišao lijepe lokacije. Igrom slučaja iste lokacije koje smo obišli i mi studenti historije iz Tuzle prije nekoliko godina na stručnoj ekskurziji. Međutim, poziranje ispred stećaka i turističko šetanje po BiH neće Hadžikadiću donijeti mjesto u Predsjedništvu ni državi napredak. Ovako, Mirsad Hadžikadić ostavlja dojam da ne zna šta bi drugo radio u kampanji pa samo šeta po BiH i slika se.

 

Foto: Mirsad Hadžikadić u Stocu. Izvor: Facebook stranica Mirsad Hadžikadić

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top