You are here
Home > Društvo > Europska komisija predložit će ukidanje ljetnog računanja vremena

Europska komisija predložit će ukidanje ljetnog računanja vremena

Predsjednik Europske komisije, najvišeg izvršnog tijela Europske Unije, Jean Claude Juncker izjavio je jučer za njemačku televiziju ZDF kako će Komisija predložiti ukidanje ljetnog računanja vremena.

Juncker je ovu odluku obrazložio riječima: „Ljudi žele, mi uradimo“. Čak 4,6 milijuna građana Europske Unije učestvovalo je u javnim konzultacijama oko ukidanja ljetnog računanja vremena. Više od 86% građana izjasnilo se za ukidanje, a njihov stav prihvatila je i Europska komisija.

Trenutno svih 28 članica Unije pomjera sat na ljetno vrijeme. Novi prijedlog Europske Komisije, ako ga usvoji Europski parlament, ostavit će članicama Unije izbor o tome hoće li pomijerati sat. Trenutno su prijedlog o ukidanju ljetnog računanja podržale Njemačka, Finska, Latvija, Litvanija i Estonija.

Ujednačeno vrijeme u cijeloj Uniji nije samo stvar volje građana. Radi se o pitanju većeg značaja. Neujednačeno vrijeme dovelo bi do zbrke u poslovanju, komunikaciji i prometu. Zbog toga se može očekivati kako će cijela Unija zajedno donijeti odluku o ukidanju ljetnog računanja vremena.

Ljetno računanje vremena uvele su Njemačka i Austro-Ugarska 1916. godine kao mjeru štednje uglja. Sljedećih godina pratile su ih i druge države. Međutim, suvremena istraživanja pokazala su kako je ljetno računanje vremena zapravo beskorisno. Danas su sve glasniji zahtjevi za ukidanje ljetnog računanja vremena.

 

Foto: Izvor RTL

1
Dodajte komentar

1 Komentari
0 Odgovori
0 Pratioci
 
Komentar sa najviše odgovora
Najaktuelnija diskusija
0 Autori komentara
  Pretplati se  
najnoviji najstariji sa najviše glasova
Isključi obavijesti

[…] prijedlog Europske komisije o ukidanju pomijeranja sata, o kome smo već pisali, trebao bi olakšati živote mnoštvu europljana. I zagorčati živote […]

Top