You are here
Home > Kultura > Zašto se čudimo slici Slobodana Praljka u Zadru

Zašto se čudimo slici Slobodana Praljka u Zadru

Jučer se u medijima pojavio izvještaj sa izložbe slika u Gradskoj knjižnici grada Zadra. Radilo bi se o sasvim običnoj izložbi kakvih ima mnogo da nije jednog posve neobičnog detalja. Slikarica Sonja Butić Davidoff u Gradskoj knjižnici Zadar izložila je sliku samoubojstva ratnog zločinca Slobodana Praljka.

Kao da nije dovoljno nesretno što neko slika samoubojstvo ratnog zločinaca, još je nesretniji način na koji je Sonja Butić Davidoff naslikala sliku. Očigledno se radi o slikarici amaterki. Međutim, amaterizam je preblaga riječ za ono što je gospođa Butić Davidoff naslikala. Slobodan Praljak na slici izgleda kao karikatura. Njegovo odijelo stopilo se s podlogom od koje se ne razlikuje. U pozadini slike s lijeve strane nalazi se prozor s rešetkama, valjda kao simbol zatvora i sudnice. S desne strane naslikan je anđeo s ličkim fesom ispod kojeg je hrvatski grb. Lijeva i desna strana pozadine potpuno su različite i nepovezane. Sama slika više djeluje kao rad učenika u osnovnoj školi nego kao slikarice koja organizira vlastitu izložbu. Možda najčudniji dio slike je laptop ispred Slobodana Praljka na kome pogrešno piše Lennovo, s jednim slovom N viška.

Koliko god slika djelovala kao iskrivljena karikatura, ona je s jedne strane savršeno realna. Slika samoubojstva Slobodana Praljka točno prikazuje na koji način ekstremna desnica u Hrvatskoj i među bosanskohercegovačkim Hrvatima gleda na Slobodana Praljka. Iako Sonja Butić Davidoff nije znala naslikati ono što je zamislila, savršeno je jasno što je ona pokušala prikazati na slici.

Slobodan Praljak na njenoj slici nije ratni zločinac koji se ubija u trenutku izricanja konačne okrivljujuće presude. Za Sonju Butić Davidoff i ekstremnu desnicu Slobodan Praljak je pravednik i mučenik koji se ubija u trenutku izricanja nepravedne presude. Slikarica ga je pokušala prikazati dostojanstveno. Iznad njegove glave je anđeo s hrvatskim grbom koji bi trebao simbolizirati božansku pravdu i nevinost.

Slika Sonje Butić Davidoff samo je slikarski prikaz svega onoga što smo imali prilike vidjeti nakon samoubojstva Slobodana Praljka. Za Slobodanom Praljkom paljene su svijeće, polagano cvijeće, a državni vrh i dio intelektualne elite se nadmetao tko će u medijima njegovu smrt prikazati tragičnijom. Slobodan Praljak prikazivan je kao dobar čovjek, otac, suprug i umjetnik. To da se radi o osuđenom ratnom zločincu potpuno je preskočeno u većini hrvatskih medija. Njegovo samoubojstvo nije prikazivano kao pravda za žrtve nego kao nesreća za Slobodana Praljka i Hrvatsku.

Zbog toga nas slika uopće ne bi trebala čuditi niti je iznenađenje što je nastala. Ona je samo bojom na platnu prikazana cijela atmosfera oko Slobodana Praljka među ekstremnom desnicom.

 

Foto: Slika Slobodana Praljka autoriceSonje Butić Davidoff. Izvor: 24 sata

Dodajte komentar

  Pretplati se  
Isključi obavijesti
Top